SVETAC DANA”Sveti mučenici iz Cordobe”

Vrijeme:1 min, 49 sec

Mučenici koji su dali život za Krista, kao žrtve progona maurskog kalifa Abd ar-Rahmana II. Nisu željeli prihvatiti muslimansku vjeru pa im odrubljena glava.

Posavjetovavši se sa sv. Eulogijem, djevojčice su dali u obližnji samostan gdje ih je odgajala neka udovica koja je tamo živjela. Dali su joj bogatu nagradu za to, te su tada dopustili da ih se prepozna kao kršćane. Istom je revnošću izgarao drugi bračni par, Feliks i Lilioza. Na današnji dan 852. godine pogubili su oba bračna para, te stranca Jurja koji je kao stranac bio oslobođen kazne, ali je ustrajao na tome da zadobije vijenac mučenika, pa je javno pogrdio neke ‘istine’ iz islama, što ga je stajalo glave.

Uz  spomenute, svece danas se također sjećamo učenika svetih Ćirila i Metoda:Klement, Gorazd, Naum, Angelar i Sava. Istočna ih Crkva zove petočislenici ili sedmočislenici, kad im se pribroje Ćiril i Metod. Čislo znači broj. Nakon smrti sv. Metoda 885. godine, njihovi su učenici prognani iz Moravske, pa su se raspršili po južnoslavenskim krajevima. Gorazda je, zbog znanja latinskoga jezika, sam Metod imenovao svojim nasljednikom na panonsko-srijemskoj biskupskoj stolici.

Klement i Naum nastanili su se u blizini Ohridskoga jezera, gdje je Klement djelovao kao biskup velički i osnivač škole, a Naum kao monah. U Makedoniji obojicu časte kao narodne prosvjetitelje. Naum je umro 910., a Klement 916. godine. Angelaru i Savi se, nakon prelaska u Bugarsku, gubi svaki trag. Hrvatska i Slovenija na današnji ih dan zajedno slave.

 

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)