UZURPATOR I MARGINALAC: Komšić i Orepić u Predsjedništvu razgovarali o velikobošnjačkim političkim ciljevima

Vrijeme:2 min, 59 sec
Drugi bošnjački član i predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio  je zastupnika u Saboru Republike Hrvatske i predsjednika stranke Nova politika Vlahu Orepića. 

 

Iz Predsjedništva BiH priopćeno je kako su sugovornici razgovarali o nizu otvorenih pitanja između BiH i RH.

– Posebice je istaknuta potreba obnove razgovora između članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao institucije s ustavnim ovlastima za vođenje vanjske politike, i visokih dužnosnika Republike Hrvatske u cilju rješavanja otvorenih pitanja dviju zemalja, s naglaskom na rješavanje o razgraničenju na moru – priopćeno je iz Predsjedništva.

Istaknuta je potreba dijaloga i dogovornog rješavanja tog, ali i svih drugih otvorenih pitanja u odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

“Sugovornici su se složili o činjenici da je neosporno pravo Republike Hrvatske da izgradnjom Pelješkog mosta infrastrukturno poveže dijelove svog teritorija, ali uz nužnost rješenja razgraničenja na moru između dvije suverene i prijateljske države, odnosno uz uvažavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, tj. bez ugrožavanja svih prava koja joj pripadaju prema Konvenciji UN o pravu mora”, priopćeno je.

Iz Predsjedništva navode da je, pored navedenog, na sastanku razgovarano i o drugim otvorenim pitanjima između dvije zemlje, kao što su pitanje granice na rijeci Uni, korištenja akumulacije Buškog jezera, pitanje eventualnog odlaganja radioaktivnog otpada uz granicu BiH na lokaciji Trgovska gora u RH, te pitanje imovine BiH u RH.

– Također, na sastanku je razgovarano i o NATO perspektivi Bosne i Hercegovine, kao i potrebi suradnje na sigurnosnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku, kao što je pitanje migrantske krize – priopćeno je.

Drugi bošnjački član Predsjedništva BiH na sastanku je govorio i o položaju Hrvata u BiH, njihovom povratku u Republiku Srpsku, kao i problemu odlaska mladih iz BiH. Razgovarano je i o problemu gašenja proizvodnje u kombinatu „Aluminij“ u Mostaru i svim posljedicama koje sa sobom nosi gašenje proizvodnje.

– Sastanku su nazočili i predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine Mario Pejić i član Upravnog odbora  Marinko Pejić – priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Uzurpator i marginalac u akciji

Uzurpator pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH koji je  tu izabran bošnjačkim glasovima, zahvaljujući nakaradnom Izbornom zakonu primio je, dakle, predsjednika stranke iz RH koja uživa minornu potporu birača.

Mitraljezac Komšić očito ima nepresušnu zelju sastati se s bilo kime tko Republiku Hrvatsku predstavlja na bilo koji način, a Orepić koji je predsjednik “čovjek-stranke” (mandat u Saboru osvojio kao član MOST-a) poslužio mu je kao logično rješenje.

Analiziraju li se teme koje su bile predmet razgovora navedenog sastanka vidljivo je da su sve, izuzev lažne brige za Aluminij, dio bošnjačke političke agende čiji je Komšić vjerni činovnik i sljedbenik.

U priopćenju je navedeno da sugovornici pozivaju službeni Zagreb na dijalog Komšićem što se, u trenutnoj konstelaciji političkih odnosa u RH, zasigurno neće dogoditi.

S druge strane, Orepić koji je bivši član MOST-a, svjesno koristi priliku da ga većina sarajevskih medija prigrli k sebi. Svjestan je svoje političke nebitnosti u RH pa, iako je iz Ploča, pristaje na priču o potrebi stopiranja izgradnje Pelješkog mosta kao jedne od glavnih teza velikobošnjačke (geo)političke agende.

On se odlučio ući u klub Sarajevu poželjnih Hrvata iz RH zajedno sa Jadrankom Kosor, Dragom Pilselom, Stjepanom Mesićem i nekim drugim (uglavnom) marginalcima iz hrvatskog javnog prostora.

Posebno je zanimljivo što su na sastanku Sejde i Vlahe bili i otac i sin; Mario i Marinko Pejić iz tzv. Hrvatskog narodnog vijeća koje je, unatoč pompoznom imenu, minorna udruga koja okuplja članove obitelji Pejić. Oni su Komšiću, valjda, poslužili kako bi pred Orepića izašao sa “ozbiljnom” organizacijom bh. Hrvata koja ga podržava.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)