PRAVOMOĆNA PRESUDA 27 godina pripadnicima tzv. Armije BiH zbog zločina nad Hrvatima Viteza

0

Apelacijsko vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostupanjsku presudu kojom su Minet Akeljić, Šaban Haskić, Senad Bilal i Hazim Patković osuđeni na 27 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad civilima zatočenim 1993. u Kruščici kod Viteza.

Iz Suda je navedeno kako su kao neosnovane odbijene žalbe Tužiteljstva BiH, obrane Akeljića i optuženog osobno, kao i žalbe obrana Haskića, Bilala i Patkovića. Također je navedeno da se potvrđuje prvostupanjska presuda, prenosi Fena.

Prvostupanjskom presudom iz listopada 2018. Akeljić i Haskić su osuđeni na po sedam godina zatvora, Bilal na osam, a Patković na pet godina zatvora, te su proglašeni krivim za fizičko, psihičko i seksualno zlostavljanje hrvatskih civila u logoru “Crna kuća” u Kruščici u razdoblju od srpnja do studenog 1993. godine, dok je Šemsudin Đelilović oslobođen optužbi.

Logor “Crna kuća” u Kruščici

Ostali su također oslobođeni u vezi s pojedinim točkama optužnice, između ostalog za zločin protiv ratnih zarobljenika. Akeljić je proglašen krivim kao nekadašnji zapovjednik Vojne policije Prvog bataljuna 325. brdske brigade Armije BiH, a ostali kao vojni policajci.

Na ovu presudu ne postoji pravo žalbe, prenosi BIRN BiH.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara