ODGOVOR SUSJEDIMA; Sjeverna Koreje testirala nove balističke rakete

Vrijeme:1 min, 50 sec

U izvješću se navodi da je to odgovor Kim Jong-una južnokorejskim vlastima zbog nastavka zajedničkih vježbi koje se obično provode s američkim postrojbama. To je bio prvi raketni test otkad su se Kim i američki predsjednik Donald Trump prošlog mjeseca dogovorili o nastavku razgovora vezano za denuklearizaciju.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak u intervjuu za Fox News da Sjeverna Koreja nije testirala rakete osim onih “manjih” u nadi da će dijalog s tom zemljom ostati živ unatoč testiranju balističkih raketa kratkog dometa. Pritom je naglasio da se “jako dobro slaže” sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom.

“Nisu obavili nuklearna ispitivanja. Oni doista nisu testirali rakete osim onih, znate, manjih, što je nešto što se puno testira”, rekao je.

Kim Jong Un nadgledao demonstraciju novog taktičkog oružja

“Prisiljeni smo nastaviti razvijati super-moćne sustave naoružanja kako bismo eliminirali potencijalne i izravne prijetnje našoj nacionalnoj sigurnosti na jugu”, rekao je Kim Jong Un

Optužio je Južnu Koreju za dvoličnost, jer kažu kako podupiru mir a istovremeno uvoze novo oružje i izvode vojne vježbe. Južnokorejski vođa trebao bi zaustaviti takve “samoubilačke radnje” i “ne bi trebao pogriješiti ignorirajući upozorenje”, poručio je Kim Jong Un. Izrazio je zadovoljstvo brzim odgovorom i putanjom novih balističkih raketa na malim visinama, za koje je rekao da će ih biti teško presresti.

Lansiranje je uslijedilo nakon Trumpovog improviziranog sastanka s Kimom na međukorejskoj granici 30. lipnja, tijekom kojeg su se njih dvojica dogovorili o ponovnom pokretanju razgovora na radnoj razini o uklanjanju nuklearnog programa u Sjevernoj Koreji. Posljednji put kada je Sjeverna Koreja u svibnju lansirala rakete kratkog dometa, Trump je to također umanjio u očitom nastojanju da održi živim diplomatski proces.

Za Trumpa je njegov angažman u Sjevernoj Koreji i obustava nuklearnih i dalekometnih raketnih testova jedno od njegovih najvećih postignuća u vanjskoj politici prije njegove ponovne izborne kandidature u 2020. godini.

Ipak, činilo se da je Trump u intervjuu upozorio Sjevernu Koreju na daljnje provokacije. “Mislim da sa Sjevernom Korejom radimo jako dobro, ali to ne znači da će se to nastaviti”, poručio je.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)