NAZIVAJU JE TAKOZVANOM/ MUFTIJANSTVO TRAVNIČKO: Crkva sv. Marije je Sultan Sulejmanova džamija i pripada Medžlisu Jajce

Vrijeme:2 min, 18 sec

 

Povodom medijskih natpisa o slučaju Sultan Sulejmanove džamije (poznate i kao Fethija džamija), odnosno Crkve sv. Marije sa Zvonikom sv. Luke priopćenjem za javnost danas se oglasilo Muftijstvo travničko.

Kako je navedeno u priopćenju, ovi, kao i prethodni natpisi donekle sadrže točne podatke, ali u značajnoj mjeri u njima su prisutne poluinformacije, pa i netočni podaci, te neosnovane optužbe i blaćenje glavnog imama Medžlisa IZ Jajce.

Stradala u požaru

U priopćenju je navedeno da je objekt Crkve sv. Marije, koju nazivaju takozvanom, izgrađen u 13. stoljeću, prema nekim povjesničarima kao crkva bosanskih krstjana, a prema drugim kao katolička crkva. Odlukom osmanskih vlasti 1528. godine, zbog određenih razloga objekt je pretvoren u Sultan Sulejmanovu džamiju i u tu svrhu korišten je do 1832. godine, kada je stradao u požaru, nakon čega do danas nije renoviran, niti korišten kao vjerski objekt. Osmanske vlasti su taj objekt kategorizirale kao vakuf, što znači da je postao neotuđivo vlasništvo Islamske zajednice. Austrougarske vlasti su potvrdile prethodnu imovinskopravnu kategorizaciju te su isti objekt upisale kao vlasništvo Islamske zajednice, što su učinili i svi kasniji državnopravni sustavi, sve do danas. Dakle, i u gruntovnim i u katastarskim knjigama taj objekt se vodi kao vakuf, odnosno vlasništvo Islamske zajednice u BiH, s potpunim pravom korištenja, kao i svih drugih vjerskih objekata u vlasništvu Islamske zajednice. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2003. godine taj objekt je proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, što nije utjecalo na vlasništvo nad objektom – navedeno je.

Islamska zajednica navodi da Medžlis IZ Jajce već duži niz godina ne koristi ovaj objekt, jer njime, kako tvrde, bespravno upravlja Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

Istaknuto je kako je 12. studenog prošle godine Medžlis podnio zahtjev Općini Jajce – općinskom načelniku, za vraćanje u posjed i upravljanje predmetnim nekretninama. Načelnik je, tvrdi se dalje, odgovorio da je MIZ Jajce vlasnik navedene imovine, te da Općina nije prenijela na upravljanje navedeni nacionalni spomenik Agenciji, pa je pravo i obaveza Medžlisa da upravlja svojom imovinom, poštujući odluku Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Opomena pred tužbu

Nakon toga, Medžlis je Agenciji uputio zahtjev za vraćanje spomenutog objekta u posjed, ali je Agencija dopisom odgovorila da nema ni pravo ni obavezu ispuniti zahtjev Medžlisa u vezi s upravljanjem nad nacionalnim spomenikom, čime je odbila spomenuti zahtjev. Zato je Medžlis Agenciji podnio opomenu pred tužbu, u kojoj joj je ostavljen rok od sedam dana za predaju ključeva.

– Međutim, Agencija je zanemarila ovu opomenu, bez obzira na činjenicu da je i načelnik općine Jajce potvrdio da je zahtjev Medžlisa opravdan jer se taj objekt nalazi u vlasništvu ove vjerske zajednice, te da ne postoji akt kojim se taj objekt daje na upravljanje Agenciji – navedeno je u priopćenju.

HMS/https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)