DOČEK UZ VOJNE POČASTI; Tijelo preminulog vojnika Josipa Briškog stiglo u Hrvatsku Objavljeno 26.07. – 10:52

Vrijeme:1 min, 27 sec
Lijes s tijelom 27-godišnjeg Josipa Briškog, hrvatskog vojnika poginulog u samoubilačkom terorističkom napadu u Afganistanu, stigao je u Hrvatsku u zrakoplovu NATO saveza.

 

Sletio je u zračnu luku Franjo Tuđman u 8 sati gdje je organiziran svečani doček uz najviše vojne počasti. Lijes s tijelom dočekao je počasni vod uz ispaljivanje plotuna, piše HRT.

Uz obitelj preminulog pripadnika Hrvatske vojske ondje su bili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

U Ministarstvu obrane RH održat će se komemoracija u 11 sati, a u subotu bi trebao biti pokopan uz vojne počasti.

U hrvatskom Ministarstvu obrane i vojarnama diljem zemlje, kao i misijama u svijetu u kojima sudjeluju vojnici OS RH, jučer su otvorene knjige žalosti. Dvojica hrvatskih vojnika koji su u napadu teže ranjeni u domovinu bi, na nastavak liječenja, mogli stići za desetak dana.

Američki zrakoplov je u noćnim satima poletio iz Bagrama u Afganistanu. Ispratio ga je zapovjednik NATO misije “Resolute Support” general Austin Scott Miller, čime je stradalom hrvatskom vojniku iskazana najveća počast.

Na dočeku u zagrebačkoj zračnoj luci su bili i predstavnici zemalja članica NATO saveza, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Češke i Albanije.

Samo u posljednja 24 sata, u tri teroristička napada u Afganistanu, uključujući onaj u Kabulu, ubijeno je najmanje 56 osoba. Za dva napada odgovornost su preuzeli talibani. Lani je u toj zemlji poginulo gotovo 4 tisuće civila. Nasilje raste uoči novog kruga pregovora Sjedinjenih Država i talibana koji bi se do kraja tjedna trebao održati u Kataru.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)