Razgovor s V. Spadoni Štefanić: Rijeka postaje svjetski rekorder u vladavini komunista

Vrijeme:5 min, 42 sec

Ja sam izvršna voditeljica, predsjednik Primorskog Hrvata je Zvonimir Kamenar, najznačajniji PRIMORSKI HRVAT vedrana osn1riječki akademski kipar 20. stoljeća bez monografije, a u upravnom odboru sjedi 15 čestitih i vrijednih ljudi. Sama udruga nastala je s ciljem da oživi dio zagubljenog, izbrisanog i zaboravljenog duha hrvatskog u Rijeci i Županiji pa smo počeli primjereno. Oživjeli smo ime Primorski Hrvat, ime koje je živjelo od 1895. sve do sredine 30-ih, kada je zagubljeno u doba Karađorđevićeve Jugoslavije, u doba kada se podstiče gubitak svijesti o hrvatskom identitetu. Zato nam je bilo važno osnivačku skupštinu održati upravo ondje gdje je stari Primorski Hrvat djelovao – u Hrvatskoj čitaonici na Trsatu, uz staru zastavu čiju sam poleđinu s hrvatskim grbom pod krunom kralja Zvonimira prvi put ugledala tek nedavno, jer se druga strana nije pokazivala. Krilatica udruge je Preradovićevo „Tuđe poštuj, svojim se diči!“, a stihove svečane pjesme napisala je Ljubica Kolarić Dumić, uglazbila ju je Mirjana Kajdi Žužić, aranžirao Olja Dešić.

Kako je Rijeka jedini veći grad u Hrvatskoj u kojemu ne postoji hrvatski plesni folklor njegovo pokretanje postao nam je jedan od najvažnijih ciljeva Udruge. Posebnu vezu uspostavili smo i s Ansamblom Lado iz Zagreba i radujemo se prvim koracima i pjesmama. Uskoro ćemo izaći s pozivom za ples i to raduje.

Osim folklora, započeli smo s prikupljanjem zapisa i svjedočanstava iz Domovinskog rata koje smo naslovili „Da se ne Primorski hrvatpozabi – Domovinski rat!“ Pripremamo i povijesnu postrojbu Nikole Jurešića koja bi pronosila slavu Riječkog kapetana koji je pobijedio Sulejmana Veličanstvenog, ali i nosi zasluge za prvi riječki Statut i prvu knjigu tiskanu na glagoljici. Osim postrojbe, ovoga tjedna poslat ćemo i zahtjev za uvrštenje imena Nikole Jurišića u fond imena za nazive riječkih ulica i trgova.

Pokrenuli smo portal www.primorskihrvat.hr, sudjelovali u obilježavanju Dana sv. Ivana Nepomuka te smo jedni od nositelja aktivnosti vezanih uz uređenje memorijalne replike kapelice na mostu preko Rječine u centru Grada. Uspjeli smo ostvariti suradnju s briljantnim arhitektom Branko Silađinom koji je izradio savršeno idejno rješenje koje namjeravamo ostvariti do 2020.

Oglasili smo se i na skandaloznu odluku Gradskog vijeća da se mjesto memorije Rijeke i Županije preimenuje u čast propalog lokalnog političara koji je zagovarao riječku državu, a istu je prodao Italiji jednim potpisom.

Kako komentirate želje Vojka Obersnela za obnovom Titova „Galeba“?

Osobno mislim da Vojko Obersnel opravdao dolazak na vlast kao štićenik Slavka Linića i jugoslavenski kadar koji je sklon svakom Hrvatu pripisati ustaštvo. Dok ovo pišem još uvijek čekam dokumentaciju koja je prethodila proglašavanju Galeba zaštićenim kulturnim dobrom, ali mi je u telefonskom razgovoru konzervator koji je vodio projekt rekao da je baš Obersnel stajao iza toga. Neizostavno je primijetiti da je prijedlog odluke o privremenom skrbništvu grada Rijeka donesen upravo na 29. 11. – Dan Jugoslavije, kao i prevaru o mjestu gdje se Galeb nalazio – nalazio se u općini Kostrena, gdje je i brodogradilište Viktor Lenac. Navedeno brodogradilište od 1993. uživa privilegij navođenja nepostojeće adrese, Mrtinšćica bb Rijeka, a kojeg je u to vrijeme vodio još jedan titofil, čije fotografije s ubijenim slonovima, medvjedima i stotinama drugih trofeja ni iz daleka ne nailaze na simpatije kao one iz Titovih safarija. Idolatrija je tako jaka da uopće nije bitna cijena, niti šteta koja se nanosi, niti gubici, kad je riječ o vođi s najvećim sprovodom u povijesti.

Robert Orlović iz Primorskog Hrvata napravio je tablicu s projekcijama troškova i prihoda koje bi taj plutajući objekt ostvarivao godišnje i dnevno tijekom 10 godina. Očekivani gubitak je iznad 15 milijuna godišnje, 40 tisuća kuna dnevno!

Galeb bilanca

Ovo je samo dio zastrašujućeg scenarija koji bi se dogodio ako krene zaduživanje i Galeb ostane na teretu Riječanima, a vijećnici izglasaju zaduženje. Rijeka je rekorder u gubitku stanovništva, kao i Primorsko Goranska županija, i Galeb sigurno neće promijeniti te trendove. Postali smo taoci broda duhova. Obersnel mora otići zbog prevare Riječana, zbog zlouporabe položaja i zbog štete koju nanosi Gradu. Ovo je najlošiji gradonačelnik svih vremena i po tomu će biti zapamćen.

Kakvo je inače stanje s kulturnom baštinom u Rijeci?

Rijeka je tradicionalno grad u kojemu je svaki val osloboditelja, novih reformatora i došljaka uzimao svoj danak, tako Rijekada je rušenje i nebriga o baštini zaštitni znak grada, a paradoks je da su oni koji su baštinu spašavali, kao npr. Laval Nugent, čijom zaslugom postoji Gradina Trsat, izbrisani. Umjesto da se vrati ime Nugentove ulice koju su preimenovali okupatori, ona je nazvana Partizanska. Nema mnogo svjetski zanimljive baštine u Rijeci, ali ona koja postoji se raspada, uz izuzeće Šećerane (za čiju sam obnovu isto intervenirala, jer su namjeravali ostaviti zvijezdu umjesto okulusa pa sam nazvala Ministarstvo kulture da me upute na literaturu u kojoj se spominje zvijezda na pročelju barokne palače).

U riječkoj su baštini nezaobilazne: 1. Lansirna rampa torpeda, koja se planirala obnoviti za Obersnelu skandaloznih 8.5 milijuna kuna, a sad se urušila i nestaje bez milosti. 2. Teatro Fenice, nastao u prvoj godini upotrebe armiranog betona u kazalištima, zgrada koju Grad nije želio kupiti s pravom prvo-otkupa, već je iskorištena u financijskim makinacijama. 3. Lučka skladišta koja će buduća gradonačelnica svakako znati oživjeti. Osim toga, Rijeka je vjerojatno jedini grad u Hrvatskoj sa zaštićenim grobljima prepunim preprodanih grobnica izbrisanih starih vlasnika.

Kako općenito komentirate političku situaciju u Rijeci, je li riječ o posljednjoj komunističkoj utvrdi u Hrvatskoj?

Upravo danas, 23. srpnja 2019., Rijeka postaje svjetski rekorder u vladavini komunista koji su izmijenili nekoliko garnitura dlaka. Dakle, 74 godine, 1 mjesec i 19 dana vladavine nasilnih, isključivih i samodopadnih donijelo je Komunizamraspad industrije, klijentelizam, korupciju i oportunizam. Ovdje političari imaju imunitet zasnovan na činjenici da u sudu radi punica, žena drma u poreznoj, muž u policiji, brat u tužilaštvu, kćer u muzeju, sin u arhivu. Isprepletenost je zastrašujuća, a dovoljno se sjetiti famoznog pisma pred izbor rektorice riječkog sveučilišta da postane jasno koliko su jake „stare službe“ spremne na akciju, podmetanja i kadroviranja svih vrsta. Dobro je što se polako ipak okuplja i opozicija, što je dnevno vidljivo na Facebook stranicama Riječke enciklopedije fluminensije, koju uređujem posljednjih sedam godina i broji više od 29 000 članova. Govoreći iz iskustva osobe čiji pretci stoljećima žive u Gradu, situacija ide ka mrtvoj točki koja će donijeti promjenu. Na nama je da ta promjena bude kvalitetna.

Bili ste aktivni u nizu referendumskih inicijativa. Obersnel je nastojao svim sredstvima onemogućiti prikupljanje potpisa…

Prikupljali smo potpise za inicijativu Narod odlučuje i Protiv Istanbulske, usprkos zabranama bez osnova. Obersnel zloupotrebljava svoj položaj, koristi metode zastrašivanja, jer mu je to omogućeno, dijelom iz gore navedenih razloga. Onemogućavanje prikupljanja potpisa kojim se tražilo pravo izjašnjavanja o nekim od najvažnijih političkih problema Hrvatske je odradio u maniri sljednika titolitarizma. Strpljenju je nadam se došao kraj. Postoji jedna divna poslovica u mom kraju koju će većina razumjeti: Ča se više prignjevaš, više ti se rit vidi!

 

Davor Dijanović/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)