KARAMATIĆ: Nije trebalo usvojiti privremeno financiranje jer nije riješen Izborni zakon

Vrijeme:1 min, 33 sec

Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Mario Karamatić izjavio je Srni kako SDA ima ogromnu želju napraviti vlast bez SNSD-a i HDZ-a na razini BiH, ali da SDS i predsjednik te stranke Mirko Šarović ovog puta mogu samo sanjati o tome da će biti dio vlasti. Dodao je da nije trebalo ići u usvajanje odluke o privremenom financiranju institucija BiH jer nisu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH.

Komentirajući izjave Šarovića kako postoji mogućnost formiranja nove parlamentarne većine i da je on spreman biti novi predsjedatelj Vijeća ministara, Karamatić naglašava kako je riječ o potpuno nerealnim tvrdnjama.

“Najave SDS-a o ulasku u vlast prokomentirao bih samo na način da svi imaju pravo sanjati i izraziti želje, ali realnost je nešto sasvim drugo. Do toga ne može doći ni u jednoj kombinaciji, jer SNSD ima četiri izaslanika u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH”, kaže Karamatić, koji je predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS).

On ističe kako nema nikakve sumnje tko su izborni pobjednici kod srpskog i hrvatskog naroda, te da je svaka kombinacija mimo izbornih pobjednika na granici mogućeg.

Na pitanje zašto se odugovlači s formiranjem vlasti na razini BiH, Karamatić kaže kako SDA to radi, jer želi formirati vlast bez SNSD-a i HDZ-a.

“Još nisu pronašli tu kemiju, kako je oni nazivaju, kako bi to mogli napraviti. Pokušavaju s međunarodnom zajednicom, sa svima, ali mislim da je neće pronaći, barem ovaj mandat”, navodi Karamatić.

On ističe kako se HSS unutar HNS-a zalaže da se uopće ne pregovora dok se ne dogovore izmjene Izbornog zakona BiH.

“Ukoliko SDA i stranke okupljene oko njih, taj tzv. bošnjački blok, ne žele razgovarati o Izbornom zakonu BiH, nemamo o čemu razgovarati. Do tada ne bi bilo ni privremenog financiranja, ali mi poštujemo stavove HNS-a”, kaže Karamatić.

 

Srna/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)