ČUDO DA SU PREŽIVJELI Ovo je vozilo hrvatskih vojnika nakon bombaškog napada…

Vrijeme:1 min, 47 sec
Bombaš samoubojica u srijedu u jutarnjim satima napao je vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu. Trojica hrvatskih vojnika koji ne sudjeluju u borbenim misijama, već su tamo kao savjetnici afganistanske specijalne policije, teško su ozlijeđena.

 

– Jedan od njih, 27-godišnjak, ima teške ozljede glave i on je u životnoj opasnosti. Ostala dvojica (27 i 32 godine), teško su ozlijeđena, ali nisu životno ugroženi. Kod jednog se radi o lomu noge, a kod drugog o ozljedi ruke. Radi se o izoliranom napadu, svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom – rekao je na izvanrednoj presici MORH-a ministar Damir Krstičević, piše 24sata.hr.

Ozlijeđeni vojnici su iz Osijeka, Vinkovaca i Sesveta.

Prema detaljima koje je objavio MORH, bombaš samoubojica zaletio se motociklom u vozilo Hrvatske vojske.

Ovo su fotografije vozila u kojem su bili hrvatski vojnici i koje je napao bombaš samoubojica.

Foto: N1

Foto: MORH

‘Napad na 200 metara od kampa’

Afganistanski mediji pišu kako su odgovornost za napad preuzeli talibani.

– Ozlijeđeni su pripadnici zapovjedništva specijalnih snaga koji djeluju pod britanskim vodstvom. Njihova zadaća je savjetovanje u afganistanskom trening centru za specijalnu policiju. Naš tim krenuo je u 8.15 sati na zadaću s pet neborbenih vozila. U svakom od vozila bila su trojica pripadnika oružanih snaga. Kolona je krenula prema aerodromu i plan je bio da se dva vozila odvoje prema kampu gdje su išli po pravnog savjetnika i njegovog suradnika – ispričao je brigadni general HV-a Krešimir Tuškan.

Foto: N1

– U 8.45 sati, 200 metara od kampa Lion motocikl s navodnim bombašem samoubojicom zaletio se u naše treće vozilo. Posljedice bi bile puno gore da vozila nisu bila oklopljena. Na mjesto nesreće prvo su izašle afganistanske snage za brzi odgovor, potom i zaštitne snage iz kampa koje su osigurale područje – rekao je brigadni general Tuškan.

– Hrvatskim vojnicima pružena je liječnička pomoć u kampu, dvojica su zračnim snagama prebačena u Bagram. U tijeku je očevid i istaga. Hrvatske snage u Afganistanu nastavljaju svoje redovite zadaće, ali uz pojačane mjere opreza. Dobili su i upute da se jave obiteljima – dodao je brigadir  HV-a Krešimir Tuškan.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)