Laslo Torma: Pobunimo se! Uzeli su nam puno! Sada nam konačno žele uzeti i snove i dušu!

Vrijeme:4 min, 13 sec

 

 

Da V.B.Z. d.o.o. nije 2011. nije u svojoj nakladi objavio odista malu knjižicu Stephana Hessela-Pobunite se !, u Hrvatskoj vjerojatno malo tko bi znao da ona uopće postoji, jer je njeno postojanje ‘prekriveno’ pomnom medijskom šutnjom, rekao bih ne baš slučajno, i ne baš bez straha od toga da narod, da javnost sazna o čemu govori Stephan Hessel, na što ga poziva Stephan Hessel !

Nije Stephan Hessel nikakav marksist ili ne daj Bože neki komunist, koji zaziva nekakvu oružanu pobunu ili nasilnički prevrat. A teško bi se tog heroja francuskog pokreta otpora, toga diplomata i jednog od sastavljača UN-ove “Opće deklaracije o pravima čovjeka, toga humanista i autentičnog demokrata, moglo nazvati “populistom”, kako današnja politička “elita” rado etiketira svakoga tko ih se usudi reći bilo što protiv toga što i kako rade.

Stephan Hessel stojeći na braniku humanističkih i demokratskih principa, zagovara nužnost dizanja vlastitog glasa, nužnost borbe protiv svih eksploatatorskih mehanizama koji, nauštrb prava naroda, rade u korist besprizornog bogaćenja manjine.

Njegova je teza bolno jednostavna: ljudi smo, svi smo jednaki, moramo znati što nam po tome pravu pripada i, ništa manje važno, – za to se, aktivnom participacijom, treba izboriti.

Opći interes mora nadići posebni- govori Stephan Hessel, jer jaz između najsiromašnijih, i najbogatijih nije bio toliko veliki kao danas. Ne smijemo uzmicati – kaže Stephan Hessel – ni dopustiti da nas nadjača suvremena međunarodna diktatura financijskih tržišta, što prijeti miru i demokraciji !

Pri tome Stephan Hessel vidi – ravnodušnost – kao mogući najgori stav u odnosu na ono što nam se dešava.

Zašto je bio potreban ovoliki uvod ? Bio je potreban da se čitateljima omogući, ako to žele, i za to imaju moralne “snage”, usporediti misli Stephana Hessela s onim što se dešava nama i ovdje ?!

Jer čak i kratka analiza, ako smo objektivni u tome, pokazati će sljedeće:

-U ime “tranzicijske demokracije” uzeli/uništili su nam radna mjesta i stotinama tisuće ostalih bez radnog mjesta oduzeli su temeljno ljudsko dostojanstvo da mogu poštenim radom sebi i svojoj obitelji priskrbiti život dostojan čovjeka koji pošteno zarađuje za život !

-Uzeli su nam pravo da budemo Za svoj dom spremni u slučaju da ga netko ugrožava, ali nas uvjeravaju da trebamo biti za EU spremni, bez pogovora i bez pitanja ?!

-Uzeli su nam pravo da se naša djeca u školama podučavaju istini o prošlosti, i istini o domovinskom ratu !

-Uzeli su nam pravo da imamo orden heroja domovinskog rata, pa je Hrvatska jedina zemlja na svijetu koja nema odličje ‘heroja obrambenog rata’ !

-Uzeli su nam pravo jednakosti pred zakonom, i uveli podjelu na podobne i nepodobne na osnovi stranačke pripadnosti !

-Uzeli su nam pravo na istraživanje zločina, i zločinaca, prema hrvatskom narodu, štiteći zločince !

-Uzeli su nam pravo na demokratsko izjašnjavanje, sprečavajući i proglašavajući referendumska izjašnjavanja naroda “nevažećima” !

-Uzeli su nam pravo na vlastite resurse, pa prometnice, vodu i zemlju rasprodajemo i dajemo u višedesetljetne koncesije strancima.

-Uzeli su nam pravo vlastitog odlučivanje o gotovo bilo čemu, jer su se obvezali na poslušnost stranim gospodarima ! U Saboru se gotovo sve odluke obrazlažu s potrebom da se one “usklade” s EU stečevinama ili preporukama
!
-Uzeli su nam pravo na obranu vlastitih ekonomskih, političkih gospodarskih i inih interesa, jer to nije “u skladu” s našim preuzetim obvezama prema EU !

Kada je narod krenuo u domovinski rat imao je svoj san da će uspjeti stvaranje neovisne, slobodne Hrvatske, u kojoj će svi moći živjeti od svoga poštenoga rada, i zarađivati prema tome koliko doprinose svojim radom općem dobru. sanjalo se o neovisnoj Hrvatskoj gdje će svi biti jednaki pred zakonom, i gdje se neće cijeniti “podobnost” već sposobnost !

No kako se stvari odvijaju, ONI, a to su politička “elita” koja je svoje planove za preuzimanje Hrvatske kovala još dok su dečki ginuli po bojišnicama, radila je sve da se ti snovi rasplinu kao mjehur od sapunice, i da se konačno narodu uzme taj san, i da mu se uzme i duša, duša koja je treperila za svojom Hrvatskom i svojim hrvatskim dostojanstvom !

ONI sada čine sve da uvjere narod da je nacionalna država nešto anakrono, zaostalo, da je insistiranje na nacionalnosti također anakronizam, da je europeizam, ma što to bilo, ono što je jedino IN !

Ako budemo onakvi što Stephan Hessel smatra najvećom greškom, “ravnodušni” i nespremni da dižemo vlastiti glas, onda je sigurna pobjeda ONIH koji ne mare za nas, već samo za vlastite interese i vlastito bogaćenje, i kojima je svejedno hoćemo li se svi iseliti iz Hrvatske, jer će ih zamijeniti sirotinjom iz Pakistana, Etiopije, Burundija, Indije, Kenije, ili odnekud drugdje.

NJIMA nisu važni ni Hrvatska ni Hrvati, NJIMA je važno samo da imaju u rukama vlast !

Stephen Hessel zato nam govori – POBUNIMO SE – i zato ga mediji i prešućuju! Jer on je opasan za NJIH ! Jer bi bilo opasno da se narod probudi i shvati da mu žele oduzeti i sne i dušu, pretvorivši ga u sluge bez snova i bez duše !

Taj proces je započeo, on se odvija gotovo neprimjetno i polagano, i ako ga ne uočimo, bit će kasno kada shvatimo što nam je učinjeno !

Laslo Torma/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)