TURSKI MINISTAR: Kad bi Turska otvorila granice, nema te vlade koja bi izdržala migrantski val

Vrijeme:58 sec
Ministar unutarnjih poslova Turske Suleyman Soylu izjavio je da je Europa napustila Tursku da se sama nosi s problemom ilegalnih migracija.

 

“Kad bi Turska otvorila svoja vrata, nema te vlade u Europi koja bi mogla izdržati migrantski val duže od šest mjeseci”, rekao je Soylu, javlja Agencija Anadolija.

Dodao je da će oni koji žele pretvoriti Tursku u središte ilegalnih migranata, na kraju platiti cijenu za ravnodušnost.

“Nije dovoljno tapšati Tursku po leđima. Oni će kritizirati Tursku iz svojih fotelja u Europskom parlamentu i ponašati se kao ljevičari prije 300 godina”, rekao je turski ministar.

Turska se nalazi na glavnoj ruti kojom migranti pokušavaju ilegalno ući u Europu, a posebno od 2011. godine i početka rata u Siriji.

Službena Ankara je optužila EU da nije ispunila svoje obveze iz sporazuma postignutog 2016. godine između Turske i Unije.

EU i Turska su postigli sporazum o zaustavljanju ilegalne migracije preko Egejskog mora i poboljšanju uvjeta za više od tri milijuna sirijskih izbjeglica u Turskoj.

EU je obećala šest milijardi eura za izbjeglice i da će do kraja 2018. godine pustiti drugu tranšu od tri milijarde eura.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori