SVETAC DANA”Sveta Marija Magdalena”

Vrijeme:2 min, 23 sec

 

Isusova vjerna učenica koja ga je ustrajno pratila i stajala pod križem u trenucima muke i smrti. Prva ga je vidjela Uskrsnuloga i prva posvjedočila apostolima da je Isus uskrsnuo.

U Časoslovu naroda Božjega na blagdan sv. Marije Magdalene kaže se: ‘Bila je primljena među Kristove učenike. Nazočna je bila kod njegove smrti i na Uskrs veoma rano vidjela je Otkupitelja koji je od mrtvih uskrsnuo. Njezino se štovanje u zapadnoj Crkvi raširilo posebno u 12. stoljeću.’ A što je prethodilo Magdaleninu uključivanju među Kristove učenike, nije posve sigurno. Tu se bibličari razilaze. Većina drži da je Magdalena bila velika obraćenica i pokornica, pa je slikari često prikazuju kako suzama pere Isusu noge i otire ih kosom. Tako je poistovjećuju s javnom grešnicom koja je ušla u Šimunovu kuću i učinila ono što je Šimun propustio učiniti. Prikazuje ju kao posrnulu ženu koju svi odbacuju, ali ne i Isus, nego joj upravo on vraća ono izvorno dostojanstvo koje je tijekom života izgubila, te će tako, nakon što je otkrila vrijednost vjere, postati Kristova učenica u punom smislu riječi.

Crkva kad štuje Magdalenu, u njoj štuje Kristovu učenicu, onu koja je bila podno Kristova križa, koju spominju evanđelisti i onu koja je prva vidjela Uskrsloga te postala blagovjesnica njegova uskrsnuća. Sv. Ivan Evanđelist izvrsno je u 20. glavi svoga Evanđelja opisao taj susret Marije Magdalene i Uskrsloga Krista. Tumačeći taj tekst, solunski nadbiskup Grgur Palamas, po utjecaju u Istočnoj Crkvi toliko značajan kao i Toma Akvinski u Zapadnoj, napisao je vrlo duboku teološku misao, a to je da i ovaj tekst kao i svaki drugi biblijski tekst treba poslužiti kontemplaciji i mistici, molitvi i doživljavanju našega Gospodina Isusa Krista.

Sveta Marija Magdalena veliko je i trajno nadahnuće umjetnicima, propovjednicima i duhovnim piscima. I u puku je veoma popularna. U našim krajevima posvećene su joj brojne crkve i podignuti brojni oltari. Zbog svoga prisustva pod križem, postala je tip vjernoga Isusova učenika. Kad su ga gotovo svi ostavili, ona je ostala vjerna. Magdalenino ime nose mnoge žene, a kao zaštitnicu štuju je frizeri, tvorničari parfema i pomada, vrtlari, vinogradari i učenici.

Po izričitoj želji pape Franje, od 2016. obavezni spomendan sv. Marije Magdalene je uzdignut na stupanj blagdana. Papa je sveticu nazvao ‘apostolicom apostola’ i odluku je donio kako bi ukazao na važnost žene koja je pokazala veliku ljubav prema Kristu. Bila je prvi očevidac Uskrsloga i prva osoba koja je posvjedočila apostolima da je Isus uskrsnuo.

Molitva svetoj Mariji Magdaleni

Bože, sveta Marija Magdalena vidjela je uskrsloga Spasitelja i prva javila učenicima radost uskrsnuća. Daj i nama, po njezinu primjeru i zagovoru, svjedočiti da je Krist živ te ga jednom ugledati kao Kralja vječne slave. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

Sretan imendan slavljenicama!

 

hkm.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)