Ministar hrvatskih branitelja komentirao odluku Ustavnog suda o ćirilici

Vrijeme:1 min, 58 sec

Ministar branitelja otkrio i planove za otkrivanje nestalih

Ministar Tomo Medved je na komemoraciji za šest žrtava iz Drugog svjetskog rata koje su prošle godine ekshumirane iz Propadne jame na Drgomlju u Brodu na Kupi komentirao planove Ministarstva hrvatskih branitelja za otkrivanje nestalih, ali i odluku Ustavnog suda o pravima pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru.

Upitan o odluci Ustavnog suda prema kojoj bi pojedine odredbe Statuta Grada Vukovara koji se odnose na prava Medved56srpske nacionalne manjine na upotrebu svog jezika i pisma trebale biti ukinute, kao i o stavu gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, kazao je da Gradsko vijeće Vukovara najbolje poznaje stanje u gradu.

“Mislim da je gradonačelnik Vukovara jučer vrlo jasno dao svoj stav glede poštivanja stava Ustavnog suda, a posebno predsjednik Vlade. Moj stav je da je Vukovar žrtva, zaslužuje posebnu pozornost, posebno razmatranje stanja i u tom pogledu je odredba koja stoji u statutu grada Vukovara, a na koju se Ustavni sud nije referirao, odnosno ona je na snazi – da Gradsko vijeće Vukovara u listopadu svake godine analizira stanje i donosi zaključke i mjere. Mislim da je to najbolje rješenje jer vukovarski vijećnici najbolje znaju stanje u gradu i u skladu s tim donose zaključke”, zaključio je Medved, prenosi N1.

Vezano za planove otkrivanja nestalih, kazao je da iz perspektive Ministarstva hrvatskih branitelja sredstva nikada nisu bila u pitanju. “Ovdje su jako bitne nadležnosti svakog pojedinog tijela i Ministarstvo je sastavni dio u okviru tog procesa. Ministarstvo provodi svoj dio posla iz svoje nadležnosti i nastavljamo s tim postupcima. Poznato je da smo prošle godine na širem području Zagreba ekshumirali 300 posmrtnih ostataka, na području Tuškanca, na području Gračana. Vrlo intenzivno radimo u suradnji s drugim tijelima i na tom tragu nastavljamo. Ugrađujemo nove metode pretrage terena. Jako je važna međuresorna suradnja. Jako je važno naglasiti da je prioritet pronalazak, ekshumacija i identifikacija osoba nestalih u Domovinskom ratu i da paralelno provodimo te procese”, kazao je ministar Medved.

Na pitanje je li resorno ministarstvo u kontaktu s kolegama iz Srbije, kazao je – dakako. “U stalnom smo kontaktu, poglavito vezano za žrtve Domovinskog rata. Nismo zadovoljni doprinosom Srbije. Republika Hrvatska i Ministarstvo hrvatskih branitelja kao nositelj tog procesa, apsolutno su spremni za suradnju. Želim naglasiti i da je prvi put donesen zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu, koji vrlo jasno definira nadležnosti.”

 

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)