U VLADI TŽ NEMA NITI JEDNOG HRVATA: Koalicija bošnjačkih stranaka nastavlja kršiti ustav i propise o konstitutivnosti naroda

0
– Koalicija u Tuzlanskoj županiji koju čine SDA, DF, SBB, SBiH nastavila je kršenje konstitutivnosti naroda imenovanjem Vlade budući da u novom sazivu nema niti jednog ministra iz reda hrvatskog naroda, a što je ustavna i zakonska obveza. Ustav Tuzlanske županije kao i Zakon o Vladi jasno su propisali da sastav Vlade TŽ odražava proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih i to na temelju popisa iz 1991. godine do potpune provedbe Aneksa 7 – priopćeno je iz Županijskog odbora HDZ-a BiH Soli, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Navedeno je da žalosti  činjenica da je izostao dijalog u Tuzlanskoj županiji bošnjačkih političkih predstavnika koji čine novu koaliciju s predstavnicima stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor, a što bi bila svojevrsna logika budući da je takva koalicija već postignuta u nekoliko županija kao i kod nedavnog izbora rukovodstva Parlamenta Federacije BiH. Također, iznenađuje da je i novoizabrani premijer Denijal Tulumović pristao na takav vid politike svjesno kršeći Ustav i Zakon.

-Nemoguće je prihvatiti činjenicu da nitko od Hrvata nema stručnosti obnašati najviše funkcije, čak naprotiv želimo jasno istaći da su Hrvati s ovih prostora uvijek znali odgovoriti postavljenim zadaćama i svojim radom doprinosili razvoju ovog kraja i to se kroz povijest jasno dokazalo – priopćeno je.

U priopćenju se ističe da Klub Hrvata u Skupštini TŽ kojeg čine Boris Krešić iz DF-a i Vedrana Petrović iz SDP-a ostao je nijem na ove okolnosti što samo znači njihovu potvrdu i odobravanje politike isključivanja jednog od naroda iz političkih procesa i odlučivanja.

“Zbog svega toga Županijski odbor HDZ BiH Soli primio je brojne upite i poruka građana, kakva se zapravo poruka ovime šalje? Pozivamo sve političke predstavnike, kao što nas poziva i Ustav BiH i Ustav Tuzlanske županije na iskren dijalog koji je ovog puta izostao. Ukoliko želimo graditi bolje, perspektivnije i pravednije društvo onda zaista moramo uvažavati te zajednički kreirati ciljeve. Nikako ne bismo smjeli isključivati jedni druge”, priopćeno je.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara