Damir Pešorda: Je li HDZ dotaknuo dno

Vrijeme:3 min, 17 sec

 

U prošloj kolumni rekoh da ću skinuti kapu Plenkoviću ako zajedno s Kuščevićem pokaže izlazna vrata i svojim koalicijskim partnerima iz HNS-u jer mu postavljaju ultimatume. Međutim, ništa od toga! Potuljeni HDZ poslušno je prihvatio HNS-ov ultimatum i smijenio Kuščevića, premda je za javnost prodana priča da je Kuščević sam dao ostavku. Bila je to ostavka, figurativno rečeno, pod prijetnjom pištolja prislonjenog na čelo. Nakon tog bijednog HDZ-ova popuštanja, Brkić je neuvjerljivo pokušao spasiti obraz govoreći da su se HNS-ovci na sastanku pokajali što su putem medija postavljali ultimatume te obećali da će se popraviti i da neće više griješiti. Mo’š misliti kako su se pokajali, što onda nisu povukli svoj ultimatum!?

  Oni koji koliko-toliko prate medije sjećaju se da je početni zahtjev HNS-a bila smjena više ministara, odnosno rekonstrukcija Vlade. I, gle, čuda! HDZ-ovo je predsjedništvo dalo odriješene ruke Plenkoviću da rekonstruira Vladu. Već tada je jasno bilo da će Plenki uvažiti sve HNS-ove želje i Pupovčeve pride. I da će nagrabusiti HDZ-ovi ”desničari”, Tolušić, Marić i tako dalje. Nesretnom HSLS-ovcu Darinku Kosoru je rečeno da je rekonstrukcija  predviđena za jesen, pa je on takvu izjavu dao za medije odmah poslije koalicijskog sastanka. Možda HDZ-ovci nisu namjeravali lagati Kosoru, možda su bili iskreni, no istupio je Milorad Pupovac i rekao da ne treba čekati jesen. A Pupovčeva je riječ u Hrvatskoj zakon. Pa će na vrat-na nos rekonstrukcija biti amenovana na izvanrednoj sjednici Sabora već u petak.

  HNS sa svoja, čini mi se, četiri zastupnika (Habek i Saucha samo su u njihovu klubu, a nisu članovi stranke) uspijeva ucjenjivati HDZ, dok dični HDZ-ovi desničari potuljeno pristaju da Plenković svako malo od njih radi budale. Nema tih pašnjaka, u što god da ih prenamijenili,  za koje bi častan čovjek radio od sebe budalu i ljigavca kao što to čine tzv. HDZ-ovi desničari. Siguran sam da će smijenjeni HDZ-ovi ministri sutra u Saboru poslušno glasovati za sve što se od njih bude tražilo, a samo njih će, kako stvari stoje, biti koliko i HNS-ovaca, možda i više. Da, su se Stier, Kovač, Brkić i drugi kod izglasavanja Istanbulske postavili kao HNS i Pupovac sada, sačuvali bi obraz, i svoj i svoje stranke. Ovako to je svršena priča, a Plenković HNS-ove ultimatume s lakoćom provodi možda i stoga što je, navodno, prije nego što je ušao u HDZ, razmišljao o tomu da se priključi HNS-u. Lako ih prihvaća jer se, sudeći po svemu, s njima intimno slaže.

   Priča kako će rekonstrukcija vlade ojačati HDZ-ov rejting u javnosti i, shodno tomu, povećati izglede Kolinde Grabar-Kitarović na predstojećim predsjedničkim izborima potpuno je promašena. Naprotiv, uvođenje nekih novih blijedih lica u vladu pod pritiskom Pupovca i Vrdoljaka HDZ-u i njegovoj kandidatkinji na predsjedničkim izborima rejting u javnosti može samo dodatno oslabiti. No pitanje je želi li sadašnje vodstvo HDZ-a uopće da pobjedi Kolinda Grabar-Kitatović ili bi im više odgovarao Zoran Milanović? Naime, eventualna Milanovićeva pobjeda natjerala bi razočarane HDZ-ove birače da u strahu od potpune prevlasti ”komunista” glas ipak daju HDZ-u, pa makar to bio haenesizirani Plenkovićev HDZ. Koji za svaku svoju važniju odluku mora od Pupovca tražiti dopuštenje.

   Na kraju, je li HDZ dotaknuo dno? U odnosu na Tuđmanov HDZ stranka je još u Sanaderovo vrijeme dotaknula dno. Sve one kasnije povremene najave vraćanja izvornom, Tuđmanovom HDZ-u bile su mazanje očiju biračima pred izbore, uz ogradu da se to ne može s potpunom sigurnošću reći za Karamarka budući da je bio spriječen da uistinu i upravlja zemljom. Tako da i aktualne Jandrokovićeve ili Stierove izjave kako HDZ treba ponovo osvojiti desno biračko tijelo treba shvatiti kao izraz besramnog i podcjenjivačkog odnosa prema nacionalno osviještenom i tradicionalnim vrijednostima sklonom dijelu biračkog tijela u Hrvatskoj, kao da je riječ o marvi koja se razbježala pa je ponovo treba utjerati u tor. 

Damir Pešorda/Hrvatski tjednik/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)