VEČERNJE NOVOSTI: OSA režirala sukob Granične policije i Erdoganovog osiguranja

Vrijeme:1 min, 25 sec
Skandal prilikom dolaska turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na sarajevskom aerodromu kada je došlo do tučnjave njegovog osiguranja s pripadnicima Granične policije BiH režiran je u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSA), pišu beogradske Večernje novosti, pozivajući se na strane diplomatske izvore u Sarajevu.

Srna je prenijela navode novina u kojima stoji kako je ”sve smišljeno u OSA-i uz pomoć obavještajaca iz dva veleposlanstva i financijsku pomoć nekoliko turskih biznismena, pripadnika organizacije Hizmet odbjeglog turskog imama Fetulaha Gulena koje potražuje Turska, jer, prema Erdoganovim riječima, pripadaju terorističkoj organizaciji FETO”.

Kako se navodi, ovom “dobrodošlicom” za Erdogana rukovodio je šef OSA Osman Mehmedagić Osmica, bivši ratni tjelohranitelj Alije Izetbegovića, prenosi Srna.

O akciji nije bio obaviješten ni direktor Granične policije BiH Zoran Galić, ”budući da su u njoj sudjelovali isključivo granični policajci iz reda bošnjačkog naroda”.

”OSA je osmislila i da u ovu priču bude ubačen Milorad Dodik, koji nema nikakve odgovornosti u vezi s gulenovcima u BiH, da bi ga tako diskriminirali kod zapadne međunarodne javnosti, a s druge strane postavili i kao metu pred guleniste”, rekli su izvori lista.

Večernje novosti navode i da je OSA odmah nakon sastanka članova Predsjedništava BiH s Erdoganom, posredstvom pojedinih portala koje financira i uređuje, plasirala lažnu vijest da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik obećao Erdoganu da će se potruditi da Turskoj što prije bude izručeno osam suradnika Hizmeta koji žive u BiH.

List navodi i da je OSA, na nagovor sigurnosnih djelatnika iz dva zapadna veleposlanstva u Sarajevu, objavila ”preko svojih novinara” da bi ”udovoljavanjem Erdoganovim zahtjevima vlasti u BiH riskirale da ugroze suradnju sa zapadnim saveznicima koji ne podržavaju zahtjeve Turske za deportaciju Gulenovih pristalica”.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori