A HVALE SE MULTIETNIČNOŠĆU; Ni jednog Hrvata u većini institucija Tuzlanske županije

Vrijeme:3 min, 18 sec
Zastupnica SDP-a Vedrana Petrović nakon izbora za čelne pozicije u vodstvu Skupštine Tuzlanske županije izjavila je kako je „nazdovoljna zbog toga što se Hrvatima nameće izbor po volji drugih naroda u Skupštini, umjesto da se poštuje volja ovog konstitutivnog naroda“, piše Hrvatski Medijski Servis.

Na ovakav način još jednom se potvrdilo kako se u ovoj županiji svjesno „trguje“ i vrše zlouporabe s pripadnošću naroda u ovisnosti od trentka i potrebe određenih politika.
Predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Soli koji je bio i nositelj liste na proteklim izborima stranaka okupljenih oko HNS-a Danijel Nikolić u izjavi za Hrvatski Medijski Servis ističe da i ovaj saziv Skupštine Tuzlanske županije ne odražava većinsku volju Hrvata iskazanu na proteklim izborima.

Potpora Hrvata HDZ BiH 80 posto

„Kad analizirate rezultate zadnjih izbora može se jasno vidjeti da stranke okupljene oko HDZ BiH uživaju približno 80 posto podrške unutar hrvatskog naroda na području Tuzlanske županije, ali to nažalost nije dovoljno da imamo zastupnika u ovom zakonodavnom tijelu jer je izborni prag od oko 6400 glasova teško dostići kad ste usmjereni isključivo na hrvatsko biračko tijelo, pojašnjava Nikolić.

On napominje kako se zastupnica Petrović sjetila konstitutivnosti naroda tek nakon što je propao dogovor SDP-a i DF-a oko izbora za rukovodeću funkciju odnosno da ona zasjedne na mjesto dopredsjednika Skupštine.

-Naravno da nije dobro da drugi odlučuju u ime Hrvata tko će ih predstavljati, ali bi se onda trebalo vratiti i na sam izbor zastupnika i tražiti model kako osigurati legitimnu zastupljenost svakog od naroda u tijelima vlasti na svakoj od razina“, istaknuo je Nikolić.

Teško naći istinskog sugovornika

Kako dodaje Nikolić unutar vladajućih stranaka u ovoj županiji teško je naći istinske sugovornike koji bi radili na poboljšanju položaja Hrvata.

„Mi već duže vrijeme tražimo istinskog sugovornika na tu temu unutar političkih predstavnika koji kroje vlast u ovoj županiji, ali vrlo teško to ide jer većina toga polazi od „broja ruku“ u zakonodavnim tijelima na bilo kojoj razini od gradskih vijeća do županije, kaže Nikolić.

Naglašava kako nema onog istinskog političkog odnosa kad su u pitanju manje zastupljeni narodi na nekom području.

-Zbog toga smo i u razgovoru s čelnim ljudima HDZ BiH tražili da se jasnije pozicionira naš položaj i da se kroz svaki od političkih razgovora koji se vode inzistira na poziciji Hrvata u Tuzlanskoj županiji, navodi Nikolić.

Podsjeća kako je proteklom izbornom razdoblju HDZ BiH koalirao sa SDA, DF-om, SBB-om, a da se to nije prenijelo i na Tuzlansku županiju.

-To bi se u ovom mandatnom razdoblju trebalo mijenjati i tu se ne smiju praviti kompromisi u kojima ćemo biti isključeni, već upravo suprotno treba još jače stati uz nas koji smo na području Tuzlanske županije. Isto tako i na područjima gdje je drugi narod u manjini treba se na isti način odnositi i jačati poziciju tog naroda jer to čini istinski odnos partnera“, napominje Nikolić.

Kada je riječ o trenutačnom formiranju vlasti u ovoj županiji vjerojatno će se zbog izostanka dijalog i suradnje opet dogoditi da će kolacija SDA, DF, SBB, SBiH i dio SDP tražiti nekog od Hrvata da popune mjesto u vladi.

„Očekujem da će biti političke mudrosti i da se kao partner unutar Hrvata uvaži HDZ BiH te da se neće nastaviti s praksom da se ta pozicija popunjava s nekim tko nema nikakv politički legitimitet unutar hrvatske zajednice na području naše županije“, dodaje sugovornik HMS-a.

Ni jednog Hrvata u županijskim institucijama

Koliko je stanje loše u pogledu zastupljenosti pokazuju i službeni podaci u kojima je navedeno da je veći dio županijskih institucija bez i jednog državnog službenika iz reda hrvatskog naroda, a to su Ured premijera, Ured Vlade, Ministarstvo finacija, Ministarstvo gospodarstva, Ministartsvo poljoprivrede, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo obrazovanja, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo kulture, Ured za zakonodavstvo, Zavod za prostorno planiranje, Poljoprivredni zavod, županijska Uprava za šumartvo, županijski Zavod za pružanje pravne pomoći. Pored ovoga upitna je i zastupljenost u javnim poduzećima do čijih podataka je teško doći.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori