Dr. sc. Ante Čuvalo: Otvoreno pismo ministrici dr. sc. Blaženki Divjak

Vrijeme:1 min, 41 sec

Otvoreno pismo ministrici obrazovanja Blaženki Divjak

U prosincu prošle (2018.) godine s radošću smo pozdravili vijest da je ustrojen Studij Divjakdemografije i hrvatskoga iseljeništva, kao i istoimeni Odsjek, na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Već davno je bilo vrijeme da se istraživanje i proučavanje ovih dvaju veoma važnih polja za hrvatski narod institucionalizira. Naime, proučavanje hrvatskog iseljeništva u cijeloj njegovoj složenosti radili su već više od jednog stoljeća pojedinci iz čiste ljubavi za svoj narod da bi sačuvali što se dalo sačuvati od zaborava, te da bi budući znanstvenici mogli raditi dublja istraživanja i praviti višestruke analize života i rada Hrvata u svijetu. Svjesni smo da se ovakav studij nije smjelo ni zamisliti za vrijeme Jugoslavije i komunističkog režima. S očekivanjem smo se nadali i, evo, dočekali da je to ostvareno u samostalnoj i ustaši medijidemokratskoj Hrvatskoj.

Ali izgleda da u našoj Hrvatskoj ne može ništa proći bez napada kad se radi o hrvatskom iseljeništvu pa ni gore spomenuti studiji. Naime, čitamo u zagrebačkom tjedniku “Novosti” (12. srpnja 2019.), kojega financira država, članak naslovljen „Ustaški studiji“ u kojem se napada, vrijeđa i omalovažava sve i svakoga tko je povezan s novoutemeljenim Studijem demografije i hrvatskoga iseljeništva. Nije nam namjera ulaziti u analizu članka jer to ne zaslužuje. Ali je očito da njegov autor i uredništvo koje ga je objavilo smatra “ustaškim” sve što se tiče hrvatskog iseljeništva isto kao i za vrijeme bivše države i njezina totalitarističkog režima. Naslov njihova članka glasno poručuje što oni misle o teškoj ali i bogatoj višestoljetnoj povijesti hrvatskog iseljeništva, a implicitno to je njihovo mišljenje o državi i sveučilištu koje ga želi proučavati.

Poštovana ministrice, ovim putem osuđujemo gore spomenute napade i dajemo podršku Studiju demografije i hrvatskoga iseljeništva, te želimo veliki uspjeh njegovu vodstvu i budućim studentima u znanstvenom radu koji će doprinijeti suradnji Hrvata diljem svijeta i zajedničke nam domovine Hrvatske.

dr. sc. Ante Čuvalo
Profesor povijesti
Bivši višegodišnji predsjednik Udruge za hrvatske studije u Americi
Dopredsjednik Hrvatske američke akademije

 

HKV/https://www.hkv.hr/kultura/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)