EVAKUIRANO 10.000 LJUDI; Požar na Žrću pod kontrolom

Vrijeme:1 min, 52 sec
Požar borove šume uz plaži Zrće u Novalji na otoku Pagu koji traje od jedan sat ujutro pod kontrolom je vatrogasaca, ali još nije u potpunosti lokaliziran – kanaderi su dvosatnim gašenjem iz zraka primirili njegovu silinu, a na terenu je i dalje šezdesetak vatrogasaca s 25 vatrogasnih vozila.

Prema prvim informacijama nitko nije stradao, a tisuće osoba evakuirano je na sigurno.

Požarom je zahvaćeno visoko raslinje i borova šuma, požar je ugrožavao klub Papaja i Kalypso u blizini plaže te je radi velikog broja ljudi organizirana evakuacija tog područja radi njihove sigurnosti. Na požarištu je trenutno 64 vatrogasaca s 21 vatrogasnim vozilom. U 6,10 sati na požarište su stigla i dva kanadera, a poslije 7 sati na požarište je bio upućen i treći kanader. Požar je i dalje aktivan, ali nema više ugroze za ljude i objekte.

Županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović rekao je za Hinu kako, prema dosadašnjim saznanjima, nitko od turista, mještana, vatrogasaca ili drugih službenih osoba nije stradao u požaru.

Ostović je rekao da je evakuacija bila potrebna zato što je vatra došla na tristotinjak metara do najbližih turističkih objekata na plaži Zrće.

“Očekujemo lokalizaciju i potpuno smirivanje požara, ali posao će potrajati jer je pet hektara opožarenog terena”, dodao je.

„Najvažnije je”, kaže, “da su kanaderi, najprije dva, a onda i treći, vodenim bombama smirili požar koji se zbog vjetra neprestance širio i mijenjao smjerove, ali daljnji se posao mora odraditi s tla, pogotovo zato jer je mjestimično riječ o terenu s gustim raslinjem“, rekao je Ostović.

Iz Policijske uprave ličko-senjske glasnogovornica Maja Brozičević potvrdila je Hini informaciju da je evakuirano oko desetak tisuća ljudi.

Zbog vatrogasnih vozila, prometnica Pag – Novalja iznad plaže Zrće, bila je nekoliko sati potpuno zatvorena za promet, a sada se promet odvija jednom prometnom trakom, uz regulaciju policije.

Požar su prvi došli gasiti vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava Novalja, Lun i Barbati, potom su im u pomoć došli i vatrogasci iz Kolana, Bovljana, Ražanca, Paga te iz zadarske Javne vatrogasne postrojbe Zadar i Državne vatrogasna intervencijske postrojba. Trajektom je oko pet sati ujutro stiglo 12 vatrogasaca s pet vozila iz Gospića.

Sva tri kanadera vraćena su u bazu. Požar je pod kontrolom vatrogasaca i rad se na dogašivanju, izvijestili su iz policije./HMS/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)