NJEMAČKU TRESU GRUPNA SILOVANJA Silovatelji- tinejdžeri migranti

Vrijeme:8 min, 34 sec

Slučaj grupnog silovanja koje su počinili dječaci u dobi od 12 do 14 godina i ovih je dana potresao Njemačku, daleko je od jedinog. U gotovo svim slučajevima počinitelji su tinejdžeri ili adolescenti migranti.

Podsjetimo, osamnaestogodišnju djevojku u Mülheimu, gradu u zapadnoj njemačkoj pokrajini Ruhr, u saveznoj državi Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, prošlog tjedna grupno su silovala petorica tinejdžera, prenosi Index.hr. Trojica od njih imaju 14 godina, a dvojica 12 godina. Budući da je prema njemačkom zakonu minimalna dob za kaznenu odgovornost 14 godina, to znači da dvojica od petorice silovatelja neće moći odgovarati pred sudom.

Mülheim: 5 dječaka iz Bugarske silovalo 18-godišnjakinju

Dječaci su, kako pišu lokalni mediji, bugarske nacionalnosti, a neki od njih su u rodu. Navodno su namamili nesretnu djevojku u park, zatim je napali i odvukli u grmlje te je silovali. Da stvar bude još gora, britanski Daily Mirror piše da je djevojka mentalno hendikepirana.

“U pitanju je bilo nasilje, ekstremno nasilje”, rekao je policijski glasnogovornik Peter Elke u nedjelju. Djevojka je pronađena u grmlju, a otkrili su ih prolaznici koji su šetali svoje pse, nakon čega su silovatelji pobjegli. Policija je odbila komentirati jesu li silovatelji snimali svoj gnjusni zločin mobitelom, izvijestio je njemački Bild.

Glasnogovornik je otkrio i da je policija, unatoč brutalnom napadu koji su počinili, vratila dvojicu dvanaestogodišnjaka roditeljima jer ne mogu biti kazneno odgovorni. Ostala trojica su uhićena, ali su već u subotu puštena na slobodu nakon ispitivanja. Ipak, jedan 14-godišnjak opet je preventivno zatvoren zbog težine optužnice i dviju prethodnih prijava za seksualno napastovanje.

“Bilo bi dobro da centri za socijalnu skrb više ne budu prepušteni sami sebi i da sudovi za mladež podijele s njima brigu o 13-godišnjacima i mlađima“, napisao je Rainer Wendt, predsjednik njemačkog Sindikata policije, u članku za Bild.

Ovo, nažalost, nije bio ni prvi ni zadnji slučaj seksualnog napastovanja ili silovanja. Već u srijedu su njemački mediji izvijestili da u istom gradu policija istražuje još jedan incident koji se dogodio u ponedjeljak navečer – tri dana kasnije. Ovog puta su petnaestogodišnjakinju navodno okružila, maltretirala i neprikladno dirala petorica dječaka i mladića u dobi od 11 do 17 godina. Identitet počinitelja nije objavljen.

Velbert: Osam tinejdžera iz Bugarske silovalo 13-godišnjakinju

A u siječnju ove godine, regionalni sud u gradu Wuppertalu osudio je osam tinejdžera, u dobi od 14 do 16 godina, za silovanje trinaestogodišnje djevojčice u blizini bazena u gradu Velbertu, također u saveznoj državi Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Zločin se dogodio u travnju prošle godine. I u ovom slučaju, modus operandi dječaka-silovatelja bio je isti: presreli su djevojčicu u parku i odvukli je.

I u ovom slučaju su svi počinitelji migranti bugarske nacionalnosti. I u ovom slučaju su snimali zločin mobitelom, valjda kao perverzni virtualni trofej koji bi onda mogli pokazivati prijateljima. Točnije, kako je priopćio ured tužitelja u Wuppertalu, a prenosi bugarski novinski portal na engleskom jeziku Novinite, dvojica su silovala djevojčicu, a ostala šestorica su to snimali.

U Munchenu su u listopadu prošle godine petorica azilanata iz Afganistana, u dobi od 25 do 25 godina, uhićena zbog silovanja 15-godišnje djevojke. Kako prenosi Bild, djevojka tvrdi da su je silovali u njenom vlastitom domu nakon čega su je opljačkali. Silovanje se navodno dogodilo u travnju prošle godine, ali policiji je trebalo pola godine da pronađe počinitelje.

Freiburg: 8 Sirijaca, Iračanin, Alžirac i Nijemac silovali 18-godišnjakinju

U Freiburgu, u južnoj pokrajini Baden-Wurttembergu, u lipnju je pak počelo suđenje čak 11 mladića – u ovom slučaju nešto starijih, od 18 do 30 godina – za silovanje osamnaestogodišnjakinje prošlog listopada. I ova je nesretna djevojka bila odvučena u grmlje i silovana, ovog puta pored noćnog kluba, i to tako da su joj prvo u piće stavili nepoznatu tvar koja ju je omamila. Osmorica osumnjičenika su migranti, odnosno izbjeglice iz Sirije, jedan iz Iraka, jedan iz Alžira, a jedan je njemački državljanin “bez migracijskog porijekla”, otkrilo je tužiteljstvo.

Prvooptuženi je 22-godišnji sirijski državljanin Madžid H. koji je prvi silovao žrtvu i zatim ostale poticao na silovanje. I u ovom slučaju agonija djevojke je trajala satima. Madžid H. je već otprije bio poznat vlastima, a za njima je prethodno bio izdan i nalog za uhićenjem zbog drugih zločina, piše Euronews. Unatoč tome, bio je na slobodi – i možda jednako neshvatljivo za žrtvu i njenu obitelj, bio je i dalje u Njemačkoj, gdje je došao tražeći zaštitu od ratnog nasilja.

Neki od osumnjičenih objavljivali su na društvenim mrežama fotografije s automatskim oružjem – pretpostavlja se da se radi o fotografijama iz Sirije i da su tamo sudjelovali u građanskom ratu koji traje već osam godina, prije nego što su izbjegli u Njemačku i dobili azil.

Freiburg: Iranac silovao i ubio 19-godišnjakinju

Freiburg je, valja podsjetiti, dvije godine ranije potreslo još jedno silovanje, ovaj put sa smrtnim ishodom. Husein Kavari koji je tvrdio da je Afganistanac, ali je zapravo Iranac, a lažno se predstavljao i kao maloljetnik kako bi lakše dobio azil, presreo je devetnaestogodišnju studenticu Mariju Ladenburger dok se vraćala kući biciklom sa zabave, silovao i zadavio. Međutim, kako je sudac na suđenju Kavariju otkrio, djevojka je još bila živa kad ju je ovaj lažni izbjeglica odnio na obalu rijeke da se tamo utopi.

Kavari je pronađen i uhićen nekoliko tjedana kasnije, a njegov DNK pronađen je na mjestu zločina zahvaljujući dugoj vlasi kose koju je ostavio. Osuđen je na doživotni zatvor u ožujku prošle godine. Na suđenju je utvrđeno da ima najmanje 25 godina. Utvrđeni su, također, i potresni detalji za koje se povlači pitanje kako su promakli policiji: Kavari je prije dolaska u Njemačku već dobio azil u Grčkoj, da bi tamo bio osuđen jer pokušao ubiti 20-godišnju studenticu bacajući je s litice 2013. Žrtva je srećom preživjela. A na dan ubojstva u Freiburgu u tramvaju je napastovao još dvije djevojke, kako je utvrđeno snimkama s nadzorne kamere.

Wiesbaden: Iračanin silovao i ubio 14-godišnjakinju pa pobjegao u Irak

Na doživotni zatvor osuđen je ovog tjedna i azilant iz iračkog Kurdistana, 21-godišnji Ali Bašar Ahmad, zbog silovanja i ubojstva 14-godišnje djevojčice Susanne Feldmann u Wiesbadenu. Feldmann, inače židovskog porijekla, nestala je 23. svibnja 2018. Ona je te kobne noći otišla u izbjeglički centar, gdje se otišla naći s mlađim Bratom Alija Bašara, u kojeg se navodno zaljubila. Neposredno prije nego što je zadavljena, kako piše New Yorker, Susanna je poslala poruku prijateljici Sonji: “Upomoć. Želim otići, a ne puštaju me. Drže me ovdje.”

Bašar je silovao i usmrtio ovu djevojčicu te ju pokopao pored jednog željezničkog kolosijeka. Kad je njeno tijelo pronađeno dva tjedna kasnije, lice joj je bilo tako unakaženo da je policija savjetovala Susanneinoj majci Diani da preskoči prepoznavanje tijela.

Umjesto da ga prijave policiji, Bašarovi roditelji su s njim i još petero druge djece pobjegli natrag u Irak, koristeći lažna imena. Ipak, u Iraku su ga uhitile kurdske vlasti u lipnju 2018., nakon čega je izručen Njemačkoj. I za Bašara se sumnja da je stariji nego što je naveo njemačkim vlastima. Iako je njegov zahtjev za azilom odbijen još 2016., ni on nije deportiran prije nego što je počinio ovaj zločin.

Etnologinja i ravnateljica Istraživačkog centra za globalni islam u Goethe institutu u Frankfurtu, Susanne Schroter, komentirala je kako Bašar očito nije imao nikakvog poštovanja prema njemačkom društvu i kako je vidio djevojke i djevojčice samo kao seksualne objekte. Isti se zaključak može izvući i za ostale silovatelje s ovog popisa.

Migrantska silovanja kao pogonsko gorivo za desnicu

Svi su ovi slučajevi izazvali, u manjoj ili većoj mjeri, ogorčenje diljem Njemačke i dodatno potakli raspravu o ispravnosti izbjegličke politike vlade Angele Merkel. Rainer Wendt, spomenuti predsjednik njemačkog policijskog sindikata, otvoreno je nakon ubojstva Marie Ladenburger upozorio da “ove i mnogih drugih žrtava ne bi bilo da je naša zemlja bila pripremljena za opasnosti koje su povezane s masovnom migracijom”. Valja napomenuti da ovo nije ni izbliza potpuni popis silovanja, ubojstava i drugih teških zločina koji su počinili tinejdžerski ili adolescentski migranti u Njemačkoj u posljednjih par godina, samo pregled onih zločina koji su najviše odjeknuli.

Naravno, za populističku desnicu, bilo parlamentarnu – Alternativa za Njemačku postala je na valu izbjegličke krize treća najjača stranka u Bundestagu – ili onu nestranačku i još ekstremniju, ovo je došlo kao potvrda da su bili u pravu kad su se protivili stihijskom primanju više od milijuna izbjeglica i migranata od 2015. do danas.

Za njih su parole “Refugees welcome” i “Wir schaffen das” (Mi to možemo), u što je kancelarka Angela Merkel uvjeravala Nijemce, bile izraz naivnosti i nemara za vlastite građane, ako ne i zlokobne zavjere protiv njemačke nacije. Mnogi su kao glavnog lika takvih teorija zavjere postavili Georgea Sorosa, kao arhitekta velike i planirane “zamjene populacije” u Europi. Ne zanima ih previše da je pravo na traženje azila zajamčeno UN-ovom konvencijom i Poveljom EU o ljudskih pravima, da traženje azila nije omogućeno na regularan način i da je EU godinama ignorirao, i još uvijek zanemaruje, užas od kojeg ljudi bježe iz Sirije i drugih zemalja.

Danas, kao i onda, ponavljaju vlastitu parolu “Merkel muss weg” (Merkel mora otići), što su joj i poručili uživo u prosincu prošle godine kad je posjetila gradić Chemnitz, u istočnoj pokrajini Saskoj. Chemnitz je, podsjetimo, bio poprište žestokih prosvjeda i divljanja ekstremne desnice nakon što su Sirijac i Iračanin nasmrt izboli 35-godišnjeg Nijemca na glazbenom festivalu. Irački azilant Jusif Abdulah također je došao balkanskom rutom 2015., azil mu je odbijen i trebao je biti deportiran 2016. No i u ovom slučaju njemačka država je zakazala. Žrtva njenog nemara, birokratske nesposobnosti ili popustljivosti prema delinkventnim migrantima bili su njeni građani.

A da se ekstremna desnica neće nužno zadržati samo na prosvjedima ili izbornoj borbi, pokazuje i nedavno uhićenje osmorice pripadnika desničarske terorističke organizacije “Revolucija Chemnitz”. Ovi ekstremisti su se, prema optužnici, usred prosvjeda u Chemnitzu, udružili s ciljem podizanja pobune protiv vlasti i rušenja ustavnog poretka.

Merkel će sigurno i otići 2021. – a možda i prije, ako je zdravlje ili koalicijski partneri na to prisile. No gorući problem će ostati i nakon nje: kako zaštititi građane, odnosno građanke od nasilnih kriminalaca među novopridošlim migrantima, a u isto vrijeme ne demonizirati cijelu zajednicu, ne kršiti njena ljudska prava i ne dati ekstremnoj desnici prostor da se još više razmaše? Svako novo silovanje koje počini migrant, naime, novo je pogonsko gorivo za nju.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)