SVETAC DANA”Majka Božja Bistrička”

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

13.srpnja

Svetište Majke Božje Bistričke je najpoznatije i najposjećenije svetište u Hrvatskoj. Brojne ploče- zahvalnice i zavjetni darovi što se nalaze u svetištu svjedoče o Blaženoj Djevici Mariji kao «zdravlju bolesnih, utočištu grješnika, utjesi žalosnih i pomoćnici kršćana»

Danas je blagdan Majke Božje Bistričke. Njezino je svetište u Mariji Bistrici, pitomom kraju sjeverno od Zagreba. To je svetište omiljelo hrvatskim vjernicima koji su stoljećima rado hodočastili ‘Crnoj Madoni’, kako su je zvali zbog crne boje kipa koji je u požaru ostao čudesno sačuvan. Narod je u osobito teškim trenucima nacionalne, a pojedinci i osobne tragedije, upirao oči s povjerenjem očekujući moćni zagovor i zaštitu Majke Božje. Rijeke hodočasnika tijekom cijele godine najbolje govore o obljubljenosti Majke Božje, kao i koliko im je drago upravo ovo svetište u Zagorju.

U drugoj polovici 20. stoljeća u tom je svetištu održano nekoliko izvanredno važnih događanja za vjernički život u Hrvata. Tako je 1971. godine bio Međunarodni marijanski kongres. Za vrijeme kongresa hrvatski su biskupi svetište proglasili nacionalnim marijanskim svetištem i ustanovili blagdan Majke Božje Bistričke na današnji dan, 13. srpnja, kao spomen na pastoralna i duhovna slavlja koja su se odvijala u tom svetištu.

Devetoga rujna 1984. godine bila je završna proslava trinaeststoljetnoga kršćanstva u Hrvata, tristota obljetnica našašća kipa Majke Božje i Nacionalni euharistijski kongres. Nezaboravan je i dan 3. listopada 1998. godine, kada je papa Ivan Pavao II. u svetištu, za svoga drugoga pohoda Hrvatskoj, predvodio euharistijsko slavlje za pola milijuna vjernika i blaženim proglasio kardinala Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa.

Brojne ploče- zahvalnice i zavjetni darovi što se nalaze u svetištu svjedoče o Blaženoj Djevici Mariji kao «zdravlju bolesnih, utočištu grješnika, utjesi žalosnih i pomoćnici kršćana». I danas, kao već stoljećima, rijeke hodočasnika dolaze pred taj čudotvorni, crni lik Majke Božje s djetetom Isusom u rukama kako bi molili, pjevali i plakali, tražeći Marijin zagovor i pomoć: Majko Božja Bistrička, moli za nas!

Pjesma koju hodočasnici u radosti pjevaju ulazeći u svetište Majke Božje Bistričke, pa i kroz suze radosnice kad odlaze, poznata je gotovo svim hodočasnicima:

Majko Božja Bistrička, moli se za nas.
Mi smo tvoji putnici, blagoslovi nas.

Mi ti ruke pružamo, srcem te pozdravljamo
Zdravo, zdravo, zdravo Marijo.
Umnoži našu vjeru, učvrsti ufanje
Obrati mila Majčice, sve izgubljene.

Sveta Bogorodice, moli se za nas
Srcu Isusovome, preporuči nas.

Na oltaru stanuješ, na nebesih kraljuješ
Zdravo, zdravo, zdravo Marijo.

Svi nebeski anđeli otvarajte vrata
da vidimo Mariju, Kraljicu Hrvata.

Najvjernija odvjetnice, na braniku stoj
Čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom.

Čuj Majko, čuj, svoje djece glas
Ne daj da nas bijeda bije
Brani, brani, Majko, nas.

Molitva
Bože, ti si našem kršćanskom narodu dao Blaženu Djevicu za Majku i Kraljicu. Iskusili smo moć njezina zagovora; daj da nas svojim primjerom i molitvama trajno vodi k tebi. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.
hkm.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)