O STANJU U ALUMINIJU Grabar-Kitarović zatražila hitno očitovanje Vlade RH

Vrijeme:1 min, 7 sec

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović oglasila se vezano uz slučaj propasti mostarskog Aluminija. Zatražila je hitno očitovanje Vlade RH.

“Eskalacija problema u slučaju Aluminija rezultat je dugogodišnjeg zanemarivanja evidentnih problema u poslovanju ove strateški važne tvrtke.

Zabrinuta sam za sudbinu i egzistenciju radnika i čvrsto ih podupirem u zahtjevu za rasvjetljavanje svih činjenica koje su dovele do ove situacije. Želim vjerovati da je RH kao suvlasnik Aluminija napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesa radnika o čemu sam zatražila hitno očitovanje Vlade RH”, kazala je Grabar-Kitarović u priopćenju.

Proizvodnja u Aluminiju prekinuta je u noći s 9. na 10. srpnja, kada je četiri minute iza ponoći mostarska kompanija isključena s napajanja električne energije, a njezino je vodstvo ubrzo potom najavilo pokretanje stečaja.

Aluminij je najveća kompanija u Hercegovini, s oko 900 radnika i godišnjim prometom od 320 milijuna konvertibilnih maraka. Osnovana je 1981. godine, a prekinula je proizvodnju ratne 1992., da bi bila obnovljena uz pomoć hrvatske Vlade 1997. Hrvatska država suvlasnik je u toj kompaniji s 12 posto udjela, a po 44 posto imaju Vlada Federacije BiH i radnici.

Luka Ploče izvijestila je danas da će se gašenje proizvodnje u mostarskom Aluminiju značajno odraziti na njezino poslovanje, s obzirom da je 50 posto njezinih prošlogodišnjih ukupnih prihoda bilo povezano s poslovanjem Aluminija.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)