EK podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2019. godini

Vrijeme:2 min, 15 sec

Treba biti oprezan zbog strukture rasta

Europska komisija je u srijedu znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2019. godini na 3,1 posto, s ranije procijenjenih 2,6 posto, a za sljedeću godinu predviđa rast od 2,7 posto te ističe da potrošnja kućanstava ostaje Ministar Marićglavni pokretač rasta, javlja HRT.

Komisija u privremenim ljetnim ekonomskim prognozama navodi da domaća potražnja ostaje glavni motor rasta zahvaljujući jačanju investicija i snažnoj potrošnji kućanstava, te da je izvoz ponovno porastao nakon neočekivanog pada u prethodna dva tromjesečja.

Visokofrekventni indikatori, tržište rada i anketna istraživanja ukazuju da će se rast pogonjen snažnom domaćom potražnjom nastaviti tijekom 2019. godine, navodi Komisija. U prethodnim, proljetnim prognozama od 7. svibnja, Komisija je prognozirala rast hrvatskog gospodarstva za 2,6 posto, a za sljedeću godinu blago usporavanje na 2,5 posto

Sada je znatno podigla procjene za ovu godinu na 3,1 posto, a za sljedeću usporavanje na 2,7 posto, što je blago povećanje u odnosu na procjene iz svibnja.

Tema dana: Stopa rasta BDP-a pozitivna, ali sve treba uzeti sa zadrškom

O procjenama Europske komisije u Temi dana razgovarali smo sa Zvonimirom Savićem, posebnim savjetnikom predsjednika Vlade te profesorom Mladenom Vedrišem s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

– Ovo je dosta dobra vijest za Hrvatsku, porast je za čak 0,5 posto. Hrvatska je pri samom vrhu EU-a, jedine dvije države koje imaju veću korekciju su Mađari i Rumunji koji imaju porast od 0,7 posto. Ovo se događa zbog rasta hrvatskog gospodarstva u prvom kvartalu od 3,9 posto. To je jako dobar pokazatelj, konačno smo na prognozama premašili 3 posto, ističe Savić.

– Kada govorimo o stopama rasta moramo biti trezveni. Suština je u karakteru rasta. Još uvijek se to bazira na osobnoj potrošnji, nešto na investicijama, ali je to pitanje iskorištenja tih investicija. Koliko će one u budućnosti stvari nove vrijednosti. Dakle, dobra vijest, ali je treba uzeti sa zadrškom, ističe Mladen Vedriš.

– Za 2020. godinu su korekcije prema gore što se tiče za Hrvatsku. Doduše, očekuje se nešto manji rast, ali ima prostora ako bi došlo do nastavka rasta izvoza, intenzivnijeg korištenja fondova EU-a, moguće je i da taj očekivani rast koji je ispod 3 posto za 2020., da bude i veći, dodaje Savić.

Bitan je rast produktivnosti, nove investicije, niži porezi, manje administrativnih komplikacija – to je sve ono što može pridonijeti “zdravom BDP-u”, ističe Vedriš dodajući da samo ljudi koji ovdje ostaju mogu stvarati novu vrijednost.

Rade se pripreme za novi krug poreznog rasterećenja, dodaje Zvonimir Savić.

– To će doprinijeti boljem funkcioniranju samih poduzeća, to bi trebalo doprinijeti dodatnom gospodarskom rastu za koji se nadamo da će se uspjeti održati iznad 3 posto.

 

HRT/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)