Rekonstrukcija Vlade ovisi o Klubu Milana Bandića?

Vrijeme:1 min, 41 sec
Premijer i predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, dobio je potporu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a za širu rekonstrukciju Vlade koja bi, kako se neslužbeno doznaje, mogla dovesti i do smanjenja broja ministarstava.

Međutim, još uvijek je nejasno hoće li do rekonstrukcije doći odmah, za što bi trebalo sazvati izvanrednu sjednicu Sabora, ili će se pak čekati jesen.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor izjavio je danas kako će rekonstrukcija Vlade biti najesen kada se saborski zastupnici vrate s ljetne stanke.

“O rekonstrukciji će odlučiti predsjednik Vlade, a rekonstrukcija ide na jesen. Imamo dva mjeseca da se o tome ozbiljno razmisli, kao što je jučer rekao i premijer, i dobro je da je on to prvi rekao, a ne koalicijski partneri. Ići će se u rekonstrukciju, a kakvu i koliko ljudi, on će to predložiti koaliciji na jesen”, rekao je Darinko Kosor novinarima uoči današnje sjednice užeg kabineta Vlade.

Komentirao je i navode o smanjenju broja ministarstava.

“Ja sam za smanjenje, mi se za to zalažemo već godinama, i o tome je bilo riječi na koalicijskom sastanku”, kazao je Kosor no nije precizirao koje ministarstvo bi bilo višak dok je novinare uputio da to pitaju premijera.

Predsjednik kluba zastupnika HDZ- a Branko Bačić, međutim, ne isključuje mogućnost da bi aktivnosti s rekonstrukcijom vlade mogle biti završene do petka.

“U tom slučaju opravdano je sazvati izvanrednu sjednicu Sabora”, kazao je Bačić, dodajući kako se o mogućem smanjenju broja ministarstava treba čekati očitovanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Kako se neslužbeno doznaje, Plenković ozbiljno razmišlja o izbacivanju HNS-a iz vlasti zbog pokušaja ucjena u slučaju Kuščević.

“Ukoliko Plenkovićevi suradnici do petka privole Bandićeve saborske zastupnike za izbacivanje HNS-a iz vlasti, moglo bi doći do rekonstrukcije po žurnom postupku. Međutim, ukoliko to ne krene željenim pravcem sve se odgađa na jesen. Plenković će, očekivano, igrati na kartu razgovora sa svakim od zastupnika, jer njegovi savjetnici prosuđuju kako Bandić uopće ne kontrolira svoj Klub u Saboru “, navodi izvor blizak vrhu HDZ-a.

 

J. Zdunić/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)