Građani BiH su u zadnjih nekoliko godina bili svjedoci velikog broja “investitora” koji su izrazili spremnost da kupe tvrtke, rudnike ili prirodna dobra u vrijednosti od više stotina milijuna dolara, a da pritom njihove “tvrtke” nemaju ni internet stranicu.

I u zadnjih nekoliko dana bilo je takvih slučajeva, kada je, na primjer, u ponedjeljak bh. javnost saznala da se javila tvrtka “Manna World Holding Trust” tražeći razgovor s najvišim dužnosnicima FBiH o kupovini strateškog poduzeća FBiH – “Aluminij” iz Mostara, pišu Nezavisne novine.

Ukoliko na internet pretraživač Google ukucate ime ovog fonda, nećete moći pronaći dokaz postojanja internet stranice ove tvrtke. Jedina referenca koju smo pronašli je iz afričkog lista “Daily Observer” iz Liberije o nevjerojatnoj priči po kojoj je prevarant James Larmin Corboi iz Sijera Leonea pokušao prevariti ministra financija te zemlje kako bi iz “Manna World Holding Trust” fonda prisvojio 32 milijuna dolara.

Ovaj list piše kako i dalje nije jasna uloga pojedinih dužnosnika ove zemlje u pokušaju da se ukrade 32 milijuna dolara. Inače, ovaj medij navodi kako je “Manna World Holding Trust” fond u kojem se nalaze sredstva za obnovu infrastrukture u Liberiji, ali da, kako su istaknuli, visokorangirani izvor iz liberijske vlade tvrdi kako službene institucije te zemlje nemaju nikakve veze niti dodira sa spomenutim fondom.

Među rezultatima pretraživanja može se naći nekoliko internet portala s teorijama zavjere u kojima predstavnici “Manna World Holding Trust” fonda govore o međunarodnoj medijskoj i financijskoj zavjeri protiv običnih građana.

“‘Manna World Holding Trust’ ima više nego dovoljno sredstava da omogući svakom čovjeku, ženi i djetetu na planeti da živi u izobilju i prosperitetu, samo kada bismo mi financirali sve banke na svijetu i probili blokade pohlepnih ljudi koji kradu novac od naroda”, samo je jedan od primjera na portalu pfcleadership.org, na kojem pišu o ovom fondu. Također, jedan opskurni portal o teorijama zavjere tvrdi kako je i Tramp 27. siječnja prošle godine primio pismo ovog fonda, u kojem mu zahvaljuju što je “spasio SAD od kandži ilegalnog privatnog kartela poznatog pod nazivom Središnja banka SAD”.

Upravo su takav fond predstavili iz Vlade FBiH kao ozbiljnog investitora u Aluminij. Samo je nejasno jesu li u vladi toliko glupi da su ozbiljno shvatili ‘Manna World Holding Trust’ ili su namjerno plasirali takve informacije u javnost kako bi Aluminij doveli do onoga što se dogodilo sinoć.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.