Utemeljiteljica Družbe Kćeri Milosrđa, Trećeg samostanskog reda sv. Franje. Najveću je radost vidjela u siromasima, odbačenima od društva i prezrenima. U njima je prepoznavala lice Isusa patnika.

Danas je spomendan blažene Marije Propetog Isusa Petković. Rođena je u Blatu na Korčuli 10. prosinca 1892. Bila je šesto od osmero djece u obitelji Antuna i Marije Petković, u imućnoj i pobožnoj obitelji. Njihova kći Marija pokazivala je sklonost pobožnosti i milosrđu. Uočavala je patnje ljudi, glad i neimaštinu, pa je već u djetinjstvu odlučila štititi siromahe, tu „probranu i ljubljenu braću Raspetoga Gospodina”, kako ih je znala oslovljavati.

U ranim godinama života položila je zavjet vječne čistoće. U rodnom mjestu Blato vodila je tri vjerska društva te je djecu poučavala vjeronauku i glavnim predmetima u školi. Na poticaj biskupa Marčelića je na blagdan sv. Franje, 4. listopada 1920. utemeljila Družbu Kćeri Milosrđa, Treći samostanski red sv. Franje. Svrha Družbe je bila širenje spoznaje božanske ljubavi i milosrđa. Dobila je ime Marija Propetog Isusa te je obnašala funkciju vrhovne poglavarice družbe. Redovnice su preko Družbe uzdržavale do tristo djece te pomagale sirotima i udovicama. Najveću je radost vidjela u siromasima, odbačenima na rub društva i prezrenima. U njima je prepoznavala lice Isusa patnika i radovala se ako im je mogla biti na usluzi.

 Nova zajednica uskoro se počinje širiti po Hrvatskoj, a od 1940. i po Južnoj Americi. Marija Propetog Isusa Petković 1952. nastanjuje se u Rimu gdje počinje djelovati i Vrhovna uprava. Pri kraju života doživjela je moždani udar, a na glasu svetosti umire 9. srpnja 1966. godine. Njezini posmrtni ostaci preneseni su u kuću maticu u Blatu. Blaženom ju je proglasio papa Ivan Pavao II. u Dubrovniku 6. lipnja 2003. godine. Njena Družba danas ima oko 450 članica koje djeluju na tri kontinenta u 12 država. Redovnice su se posebno posvetile odgoju i izobrazbi djece i mladih, katehizaciji, njezi staraca, bolesnika i nemoćnih, misijama i župnom pastoralu.

Molitva bl. Mariji Propetog Isusa Petković

Bože, Oče dobri, bogat milosrđem, spasio si nas križem Sina svoga Isusa Krista. Zapali u našim srcima, po zagovoru blažene Marije Propetog Isusa Petković, vatru svoje ljubavi, da ljubimo tebe iznad svega i braću svoju u Kristovoj ljubavi. On je Bog i s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, po sve vijeke vjekova. Amen.

Sjećamo se i svetih gorkumskih mučenika koji su dali život na današnji dan 1572. godine. Među njima su jedanaestorica bili franjevci, trojica biskupijski svećenici, jedan augustinac i jedan dominikanac. Bilo je to vrijeme kad je Lutherov i Kalvinov nauk od Crkve odijelio popriličan dio Europe. Najprije su bili zatvoreni u kuli u Gorkumu 26. lipnja, sve do 6. srpnja kad su ih odveli u obližnje mjesto. Katolici su ih za to vrijeme uzalud pokušavali osloboditi. Na njih se svom silom obrušio mjesni poglavar, pun mržnje na katolike, posebice na svećenike. Vodili su ih po mjestu. Pridružili su im trojicu svećenika od kojih su dvojica bili premonstratenzi, a jedan biskupijski svećenik. Svih devetnaest svećenika obješeno je u noći 9. srpnja 1572. godine. Mjesto njihova mučeništva Briell ubrzo je postalo hodočasničko mjesto. Svetima ih je 1867. godine proglasio papa Pio IX.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.