SAD ima veći BDP od cijele EU, ova karta to najbolje pokazuje

Vrijeme:2 min, 18 sec

Jeste li znali da SAD ima veći BDP od cijele Europske unije?

Prema podacima stranice Trading Economics, koja ih je pak preuzela od Svjetske banke, zaista je tako. SAD je 2018. imao BDP od 20,494 bilijuna dolara.

Cijela Europska unija, uključujući Hrvatsku, iste je godine imala BDP od 18,748 bilijuna dolara.

SAD je veći BDP imao i prošle godine – 2.9% – dok je EU imao rast od samo 1.9%, prema podacima Eurostata.

Može se reći da usporedba nije poštena jer SAD ima gotovo 200 milijuna stanovnika manje nego EU, no ako usporedimo BDP po glavi stanovnika, SAD opet stoji bolje: 62,6 tisuća dolara prema 37,417 tisuća dolara u EU, piše Index.hr.

“1776. naši su očevi domovine proglasili neovisnost od Engleske. Danas je naša ekonomija veća od Engleske… i Francuske i Španjolske i Njemačke i Italije… i svake druge zemlje u Europi. Zajedno”, piše u objavi na informativnoj Facebook stranici Unbiased America. To doduše nije potpuno točno jer je američki BDP veći od BDP-a Europske unije, ne cijele Europe, ali činjenica da je američka ekonomija jača od one EU-a ostaje.

Svaka zemlja EU-a pokriva dio SAD-a u skladu sa svojim BDP-om

Unbiased America je ovaj podatak potkrijepila vrlo zanimljivom kartom preuzetom s druge stranice, Vivid Maps. Na ovoj su karti europske zemlje “zalijepljene” na kartu SAD-a, ali tako da svaka od europskih zemalja zauzima područje SAD-a koje ima jednak BDP.

“Najveći/najvažniji gradovi u svakom području Amerike zamijenjeni su najvećim/najvažnijim gradovima u europskoj zemlji koja ga pokriva”, dodaje se na stranici Vivid Maps.

Tako Njemačka, najveća ekonomija u EU, zauzima cijelu Zapadnu obalu SAD-a, uključujući Kaliforniju, ali i dijelove saveznih država zapadno od obale poput Nevade. Španjolska zauzima jugozapad SAD-a, uključujući Teksas, a Francuska jugoistok zemlje, uključujući Floridu i Georgiju.

Velika Britanija zauzima područje koje pokriva većinu takozvanih saveznih država Srednjeg Zapada (eng. Midwest) – Illinois, Michigan, Wisconsin i druge. Italija otprilike pokriva područje Washingtona i okolnih država.

Što je s manjim zemljama EU-a poput Hrvatske? Naša zemlja je praktički točka na karti SAD-a, negdje na razmeđi Arkansasa, Missourija,Tennesseeja i Mississippija. Sasvim u skladu s našom malenom i anemičnom ekonomijom.

Usporedbe radi, Makedonija, Malta i Cipar, sve zemlje manje od naše, zauzimaju područje veće od našeg – doduše, u relativno nerazvijenoj Sjevernoj i Južnoj Dakoti. Srbija, Mađarska i Bosna i Hercegovina otprilike zauzimaju područje Ohija i Zapadne Virginije.

Na ovu su kartu, iako se uspoređuju ekonomije SAD-a i EU-a, uvrštene i neke europske zemlje koje nisu članice Unije, ali i Maroko. Vjerojatni razlog za to je upravo to što je američka ekonomija veća od one EU-a pa je bilo potrebno dodati još zemalja da popune razliku.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori