ALUMINIJ NIJE PROPAO, ALUMINIJ JE UNIŠTEN; Slijedi gašenje, potom stečaj i stečajni upravitelj

Vrijeme:3 min, 49 sec
Ministri u kuloarima već mjesec dana govore kako će ‘pobjeći’ iz BiH na ljetni odmor kad nastupi gašenje Aluminija, dok se ‘bura ne smiri’.

Jedna strana je tražila manju cijenu struje i čvrst ugovor o opskrbi električnom energijom. Druga strana nije pristala na to. Pregovori su završeni neuspješno. I to je to. To je sukus čitave priče oko jučerašnjih razgovora predstavnika Vlade FBiH i Aluminija s potencijalnim investitorom Glencoreom, koji je od jučer, barem je tako rekla službena politika, ispao iz igre, piše Dnevni list.

Nema smisla ići dalje

Što dalje? Gasi li se danas Aluminij ili ne? Uprava mostarske kompanije otvoreno govori da nema smisla produžavati agoniju, te da ne vidi način za daljnje poslovanje. Novca za struju nema, novca za sirovine nema, novca za radnike nema, o tehničkom stanju postrojenja iluzorno je govoriti…

Očekivani slijed poteza je sljedeći: 1. Večeras se gasi Aluminij! 2. Kompanija ide u stečaj. 3. Dolazi stečajni upravitelj, ostali idu ‘kući’. 4. Dolazi novi vlasnik koji ni sam ne zna što će s ugašenim divom.

Jasno je kao dan da Aluminij više neće postojati. Čak i ako se nekim čudom postigne dogovor s jednim od preostala dva potencijalna kupca, pitanje je u kakvom obliku će Aluminij nastaviti s radom. U prvi plan sada dolaze investitori iz Dubaija, resorni ministar Džindić javno je pohvalio njihovu ‘priču’, ali ono što nije izašlo u javnost jeste da ni oni nisu bili spremni plaćati struju dok se ne izvrši dubinska analiza Aluminija. Na pregovorima su iznijeli stav da se Vlada FBiH pobrine za struju dok oni analiziraju stanje. Sad, nakon što je Glencore ‘završio’, možda promijene stavove jer Aluminij od večeras nema struje. Ako se krene s procesom gašenja proizvodnje, a 99 posto je sigurno da hoće, ponovno pokretanje koštat će nove investitore ogroman novac.

Nova kompanija u igri

Osim Dubaija, jučer je javnosti prezentirano i pismo kompanije ‘Mann World Holding Trust’ koja traži sastanak s predstavnicima Vlade FBiH i mostarske kompanije.

U pismu je iskazan “interes Trusta da istraži financiranje projekta Aluminijskog kombinata Mostar” jer, kako su naveli, nedavno su “saznali za odluku FBiH da se traži strateški partner za Aluminijski kombinat Mostar.

-Sukladno tome, Trust je zainteresiran za daljnje razgovore o potencijalnoj kupnji Aluminijskog kombinata Mostar. U tu svrhu zahtijevamo da strane potpišu dokumente o nedozvoljenom odavanju poslovnih tajni kako bi se omogućilo potpuno otkrivanje i razmjena informacija vezanih uz transakciju i povezanu strukturu financiranja. Ako je ovaj uvjet prihvatljiv za vas, navedite daljnje upute i informacije o statusu i uvjetima koje zahtijevaju trenutni dioničari uključujući vaš Nadzorni odbor, FBiH i Republiku Hrvatsku, usmjeravanjem svih komunikacija i kontakt informacija putem našeg predstavnika i europskog analitičara, gospodina Teomana Alibegovića, stoji u pismu koje potpisuje predstavnica ove kompanije Pascale Henn.

Čak i ukoliko je interes dvije navedene kompanije doista stvaran, pitanje je ima li Aluminij vremena da izbjegne stečaj. Nema.

Prokleta politika

Gledajući od kada datiraju problemi Aluminija, ne može se sakriti činjenica da je Vlada naprosto prekasno reagirala i punim gasom se uključila u rješavanje problema. Jasno, sada će u prvi plan iskočiti politika i međusobno upiranje prstiju u krivca – Mostar će upirati u Sarajevo, Sarajevo u Mostar. A u Vladi FBiH sjede i ‘Mostar i Sarajevo’. Ministri iz HDZ-a BiH, SDA i SBB-a imali su pet godina vremena da shvate da će Aluminij propasti ukoliko se hitno ne reagira. Imali su na stolu dovoljan broj apela, upozorenja, kalkulacija…

Sve dok kazaljka nije stala na 12:05, nije bilo prave akcije. Politika se uglavnom bavila promjenama čelnih ljudi kompanije, umjesto traženjem rješenja. Problem struje ne postoji od jučer, prisutan je od postanka kompanije, a danas se kao svi čude visokoj cijeni struje.

Izjave koje politički dušobrižnici daju do posljednjih dana su degutantne i nisu ništa drugo nego bijeg od odgovornosti. Ukratko, znali su – nisu željeli pomoći. Ako ta konstatacija nije točna, onda su politički predstavnici potpuno nesposobni. Danas, kada Vlada nešto i pokušava, vremena više nema.

Što reći o Vladi Republike Hrvatske, 12 postotnim vlasnicima, koja nijednom otkako je nastupila posljednja kriza nije rekla nijednu jedinu riječ niti je odgovorila ni na jedan dopis koji im je odaslan iz mostarske kompanije.

Da stvar bude gora, ministri u kuloarima već mjesec dana govore kako će ‘pobjeći’ iz BiH na ljetni odmor kad nastupi gašenje Aluminija, dok se ‘bura ne smiri’.

Od Aluminija su svi dignuli ruke, za sudbinu 900 radnika nikog nije briga. Zbog čega je politici uopće potrebna firma kojoj treba davat novac!? Valjda bi ‘trebalo’ biti obratno? Aluminij nije propao, Aluminij je uništen! Tko je sljedeći na redu?

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)