TKO TO SPAŠAVA ALUMINIJ Novi investitor najobičnija prijevara?

0

Čini se kako su birokrate iz Vlade FBiH otvorile “spam” i tamo pronašle čudotvorno rješenje za Aluminij d.d. Mostar – Manna World Holding Trust. No, izgleda kako je Trust skupina lovaca u mutnom.

Nakon što su propali pregovori Vlade FBiH i Glencorea kao potencijalnog investitora u posrnuli mostarski Aluminij, ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindića kazao je danas da su jutros dobili još jedno navodno pismo namjere od firme Manna World Holding Trust u kojem traže sastanak kod premijera FBiH, dopredsjednice Vlade FBiH i njega, piše Dnevnik.ba.

U pismu koje su poslali na adresu Aluminija preko predstavnika Business Law Advisors, potencijalni investitori navode da “Trust osigurava sredstva zemljama i privatnim tvrtkama za projekte koje imaju društveno-ekonomski utjecaj i poboljšavaju uvjete svih ljudi na globalnoj razini”.

Nadalje, kako se navodi u pismu, iskazan je “interes Trusta da istraži financiranje projekta Aluminijskog kombinata Mostar” jer, kako su naveli u pismu, nedavno su “saznali za odluku FBiH da se traži strateški partner za Aluminijski kombinat Mostar”.

“Sukladno tome, Trust je zainteresiran za daljnje razgovore o potencijalnoj kupnji Aluminijskog kombinata Mostar. U tu svrhu zahtijevamo da strane potpišu dokumente o nedozvoljenom odavanju poslovnih tajni kako bi se omogućilo potpuno otkrivanje i razmjena informacija vezanih uz transakciju i povezanu strukturu financiranja. Ako je ovaj uvjet prihvatljiv za vas, navedite daljnje upute i informacije o statusu i uvjetima koje zahtijevaju trenutni dioničari uključujući vaš Nadzorni odbor, FBiH i Republiku Hrvatsku, usmjeravanjem svih komunikacija i kontakt informacija putem našeg predstavnika i europskog analitičara, gospodina Teomana Alibegovića”, stoji u pismu koje potpisuje Pascale Henn.

Međutim, samo malo guglanja internetom nam je pokazalo kako je spomenuti Trust u stvari najobičnija prijevara, slična prijevari s neočekivanim dobicima na lutriji, prijevarama s čekovima itd. Nejasno je čak i postoji li Trust.

Ono što jest moguće pronaći je da se spomenuti Trust dovodi u vezu s nizom s prijevara u Africi.

U pojedinim člancima se čak tvrdi kako je cijeli Trust “kišobran” pod kojim se kriju bogatstva stečena nelegalnim putem.

Najčešće se Trust spominje kao sredstvo perfidne prijevare s bankovnim čekovima i čak se u pitanje dovodi njegovo postojanje.

Ono što jest jasno je da cijela priča s Trustom dolazi iz Monrovije, glavnog grada Liberije. Odvjetnički ured koji je navodno poslao pismo da je Trust zainteresiran za Aluminij je također registriran u Monroviji, dok je posebno zanimljivo što se u cijeloj priči javlja ime navodnog europskog zastupnika Trusta.

Bolji poznavatelji košarke sjetit će se da je Teoman Alibegović zapravo bivši bh. košarkaš.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara