POZNANJ; Poljska kritizira EU zbog zanemarivanja zemalja jugoistoka Europe

Vrijeme:2 min, 0 sec
Poljski predsjednik Andrzej Duda izrazio je u petak u Poznanju nezadovoljstvo odlukom EU-a o odgodi otvaranja pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

“Europska unija ne bi trebala postupati tako s tim zemljama dok one provode reforme usmjerene prema europskim integracijama”, izjavio je Duda otvarajući 6. sastanak na vrhu Berlinskog procesa, diplomatske i političke inicijative osmišljene kao potpora zemljama jugoistoka Europe na njihovu putu prema EU-u, prenosi Hina.

Duda je istaknuo da Berlinski proces vidi kao pripremu za proširenje EU-a na zemlje jugoistočne Europe. “Europska unija nije potpuna bez zapadnog Balkana”, rekao je Duda, domaćin skupa na kojem su se okupili najviši čelnici nekoliko zemalja EU-a i kandidatskih zemalja.

Glavne teme na ovogodišnjem summitu u Poznanju su prometno i energetsko povezivanje u regiji, ekonomske integracije, suradnja mladih, bilateralna i druga otvorena pitanja u regiji te globalni sigurnosni i migracijski izazovi.

U okviru summita održan je i poslovni forum koji je ove godine posvećen digitalizaciji javnog i privatnog sektora na zapadnom Balkanu, te niz sastanaka na ministarskoj razini.

Europska komisija je objavila priopćenje u kojem ističe da je EU na summitu u Poznanju potvrdila svoju privrženost jačanju suradnje u regiji s nizom konkretnih mjera u pet ključnih područja: prometu i energiji, digitalnoj ekonomiji, sigurnosti i dobrosusjedskoj suradnji.

“Čelnici vlada, ministri vanjskih poslova, ministri gospodarstva i ministri unutarnjih poslova zapadnog Balkana, zajedno s njihovim kolegama iz nekoliko zemalja članica i visokih predstavnika sastali su se jučer i danas u Poznanju kako bi pojačali regionalnu suradnju između zapadnobalkanskih partnera, kao i između regije i EU-a te kako bi potaknuli daljnji proces europskih integracija zapadnog Balkana”, navodi Komisija.

Nakon Poljske u sljedećih godinu dana Berlinskim procesom će supredsjedavati Bugarska i Sjeverna Makedonija.

Na 6. sastanku na vrhu u Poznanju sudjeluju čelnici nekoliko zemalja članica EU-a i zemalja jugoistoka Europe.

Iz EU-a na skupu sudjeluje hrvatski premijer Andrej Plenković, njemačka kancelarka Angela Merkel, bugarski premijer Bojko Borisov, francuski premijer Edouard Philippe, austrijska kancelarka Brigitte Bierlein, slovenski premijer Marjan Šarec i britanska premijerka Theresa May. Italija i Grčka su zastupljene na ministarskoj razini.

Zemlje jugoistoka predstavljaju predsjedatelj  Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, srbijanska premijerka Ana Brnabić, kosovski premijer Ramush Haradinaj, crnogorski Duško Marković, sjevernomakedonski Zoran Zaev, albanski Edi Rama.

Na skupu također sudjeluju visoka predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik za proširenje Johannes Hahn.

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori