MUP HNŽ: Smještanje obitelji ISIL-ovaca u Salakovac moglo bi izazvati katastrofalne posljedice

Vrijeme:1 min, 36 sec

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije (MUP HNŽ) reagiralo je povodom izjave ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, Semihe Borovac, da postoji mogućnost smještanja obitelji povratnika sa sirijskih bojišta.

“U vezi izjava Semihe Borovac, ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, da bi Centar Salakovac mogao biti moguća opcija za smještaj obitelji boraca povratnika s ratišta u Siriji, MUP HNŽ najoštrije prosvjeduje i upozorava na moguće katastrofalne posljedice po sigurnosno stanje na ovom području”, navedeno je u priopćenju.

Iz MUP-a HNŽ navode da im je izjava Borovac o tome da Ministarstvo sigurnosti BiH pravi procjene oko boravka i smještaja obitelji povratnika potpuno nepoznata.

“Preko koga i na koji način Ministarstvo sigurnosti radi procjene? Valjda bi bilo logično da to radi u suradnji s MUP-om HNŽ-a koji ima najviše saznanja i podataka o stanju sigurnosti na svom području”, navodi se u priopćenju.

Dodaju da su HNŽ i posebice grad Mostar već dovoljno opterećeni sigurnosnim problemima koje izazivaju ilegalni migranti koji su smješteni u Salakovcu ili koji se kreću preko područja HNŽ.

“Policija je tijekom godinu dana zabilježila 152 postupanja prema migrantima zbog počinjenih kaznenih djela oštećenja tuđe stvari, teških krađa i krađa, narušavanja javnog reda i mira, krijumčarenja, napada na policajca i drugih nedozvoljenih radnji”, priopćeno je.

MUP HNŽ u obraćanju javnosti ističe da nekontrolirano kretanje migranata i napuštanje Centra Salakovac, koji djeluje kao centar otvorenog tipa, izaziva strah i nesigurnost građana, o čemu svjedoče brojni pozivi, upozorenja i na kraju potpisana peticija stanovnika naselja oko Salakovca.

“Također, upozoravamo i na činjenicu nedostatka policijskih službenika u ovom Ministarstvu, kao i nepopunjenost zapovjednih pozicija, što još dodatno usložnjava i opterećuje postojeće sigurnosno stanje”, stoji u priopćenju.

-Na kraju možemo samo reći da ne želimo nove sigurnosne probleme, a posebice ako se izazivaju jednostrano, paušalno i ni na čemu utemeljenom prebacivanju problema u ”tuđe dvorište”, priopćeno je iz MUP-a HNŽ.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori