NOVOIMENOVANI VELEPOSLANIK RH U BiH: Sabolić dobro poznaje BiH jer je već službovao u Sarajevu

Vrijeme:1 min, 53 sec
Novoimenovani veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić uručio je jučer preslike vjerodajnica načelniku Odjela za diplomatski protokol MVP-a BiH Mirsadu Bešiću, piše Večernji list BiH.

Tako Hrvatska nakon skoro pola godine opet ima najvišeg diplomatskog predstavnika u BiH.

Dobro poznaje situaciju

Početkom godine je, naime, nakon isteka mandata iz BiH otišao dugogodišnji veleposlanik Ivan Del Vechio, koji se našao na udaru kritika, posebno u Sarajevu, zbog odlaska u Banju Luku i prisutnost prijamu u povodu Dana RS-a. Ipak, Del Vechiju je još ranije istekao mandat, a čekalo se na dogovor premijera i predsjednika Republike Hrvatske o njegovoj zamjeni. Zbog toga je i Del Vechiju mandat tiho produljivan do početka ove godine, a treba znati da je na dužnost postavljen još u listopadu 2013.

Sabolić je nekadašnji ministar savjetnik u hrvatskom Veleposlanstvu u Srbiji i slovi za karijernog diplomata koji dobro poznate situaciju u BiH.

Naime, znatno ranije Sabolić je bio na službi u Veleposlanstvu RH u Sarajevu, a sad je u poziciji da bude sedmi veleposlanik Hrvatske u BiH. Osim Del Vechija, tu dužnost su u osjetljivom hrvatskom susjedstvu obnašali još Zdravko Sančević, Damir Zorić, Darinko Bago, Josip Vrbošić i Tonči Staničić. Najkraći mandat imao je Zorić, koji je dužnost preuzeo krajem siječnja 1999., a opozvan već u listopadu 2000. godine, dok se najdulje u Sarajevu zadržao Vrbošić, nepunih sedam godina. Pozicija hrvatskog veleposlanika u BiH vrlo je delikatna, i to ne samo zbog činjenice da Hrvatska s BiH dijeli najdužu granicu, već i zbog činjenice da država Hrvatska ima ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima u BiH.

Od hrvatskog veleposlanika očekuje se da ispunjava i obveze koje se tiču dobrosusjedske bilateralne suradnje, ali i da nastupa s pozicije zemlje članice Europske unije i NATO saveza, kao i zemlje čiji sunarodnjaci čine jedan od triju konstitutivnih naroda u BiH.

BiH bez veleposlanika u RH

Osim veleposlanstva u Sarajevu, Hrvatska ima i razgranatu mrežu konzulata po BiH. Uz Generalni konzulat u Sarajevu, konzulati djeluju i u Tuzli, Mostaru, Banjoj Luci, Vitezu i Livnu. Ni jedna država nema tako razgranatu diplomatsku mrežu u BiH kao Hrvatska.

Zanimljivo je da BiH od početka ove godine nema veleposlanika u Zagrebu jer je na zahtjev Željka Komšića Predsjedništvo BiH opozvalo veleposlanicu Renatu Paškalj.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori