U finalu Svjetskog prvenstva nogometašica Nizozemska i SAD

Vrijeme:1 min, 13 sec
U finalu svjetskog prvenstva nogometašica koje se održava u Francuskoj igrat će reprezentacije Nizozemske i SAD.

Nizozemke su u polufinalnom susretu igranom u srijedu u Lyonu nakon produžetaka pobijedile Švedsku sa 1-0, dok su braniteljice naslova Amerikanke na istom stadionu dan ranije pobijedile Englesku sa 2-1.

Pogodak odluke u nizozemsko – švedskom okršaju postigla je Jackie Groenen lijepim udarcem sa 20-tak metara u 99. minuti utakmice.

Bila je to siromašna utakmica s mnogo pogrešaka i vrlo malo pravih prilika. Šveđanke su bile najbliže golu u 56. minuti kada je Nilla Fischer pogodila vratnicu, a osam minuta kasnije okvir gola pogodila je i Nizozemka Viviane Miedema nakon ubačaja iz kornera.

U prvom polufinalu nogometašice SAD su u utorak svladale Englesku sa 2-1. Za SAD su zabile Christen Press (10) i Alex Morgan (31), dok je Ellen White (19) bila strijelac za Englesku. No, u 84. minuti engleska kapetanica Steph Houghton nije iskoristila penal, njen udarac obranila je vratarka SAD-a Alyssa Naeher.

Amerikankama će to biti peto finale, pri čemu treće u nizu, a do sada su tri puta bile svjetske prvakinje (1991, 1999, 2015). Jedino finale su izgubile 2011. od reprezentacije Japana.

Nizozemkama, koje su aktualne europske prvakinje, je već ulazak u polufinale bio najveći uspjeh na svjetskim prvenstvima.

Finale je na rasporedu 7. srpnja u Lyonu, a dan ranije će u Nici igrati Engleska i Švedska igrati za treće mjesto.

 

H/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori