ZOVKO: S velikim razočaranjem gledam ono što se događa u BiH

Vrijeme:2 min, 33 sec

O Europskom parlamentu, njegovom novom vodstvu te putu Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji za N1 televiziju govorila je Željana Zovko, zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu. Ona je kazala da je Hrvatska najveći prijatelj BiH na europskom putu rekavši “Bosna i Hercegovina u nama hrvatskim zastupnicima ima najveće prijatelje, najveće odvjetnike u Europskom parlamentu i najveće zagovaratelje puta BiH.” Istakla je razočaranje događajima u BiH.

“Ja gledam s jednim velikim razočaranjem ono što se događa u BiH koja toliko mjeseci nakon izbora još uvijek nije našla unutarnji kompromis na formiranju vlasti i ne postoji dogovor oko izbornog zakona. Gledam s jednom velikom zebnjom na sva ova zbivanja što se tiče upozorenja na pritiske na VSTV, na ove afere koje se tiču nadzora medija od strane obavještajnih službi. Sve su to zabrinjavajuće i upozoravajuće situacije u BiH koje udaljavaju BiH od europskog puta”, kazala je Zovko govoreći o trenutnom stanju BiH na putu EU integracija.

Bosna i Hercegovina nije spremna za Europsku uniju, zaključila je Zovko, a na pitanje je li Europska unija spremna za BiH, odgovorila je:

“Bit će spremna zahvaljujući svim ovim zastupnicima koji dolaze iz zemalja koje graniče s jugoistočnom Europom jer oni dobro znaju šta znače nemirna jugoistočna Europa. Mislim da Europa mora odigrati svoju ulogu ovdje. To je ono zašto smo fokusirani na teme koje se tiču BiH, svi žele stabilnost na svojim granicama. To su teme koje brinu europske građane.”

Istaknula je kako BiH treba prvo ponuditi rješenja kako bi mogla očekivati rezultate prilikom predstojećeg summita Berlinskog procesa u poljskom Pozanju.

“BiH prvo treba sama donijeti i ponuditi nešto prije Berlinskog procesa, treba ponuditi dogovor, suglasje o formiranju vlasti i konačno krenuti s ispunjavanjem svih onih ciljeva koji su zadani da bi stekla kandidatski status. Prije svega treba doći sa dogovorom formiranja vlasti i implementacije izbornog zakona kako bi harmonizirano nastavili svoj europski put”, objasnila je Zovko.

Zovko je za N1 televiziju komentirala i izbor novih lidera Europske unije:

“Europska pučka stranka kao pobjednik ovih izbora je apsolutno imala pravo imati svog predsjednika i preuzet odgovornost za budućnost EU. Nažalaost, vidjeli smo da u Europskom vijeću nije bilo takvo raspoloženje jer nismo imali većinu. Ali, evo, postigao se dogovor, mi imamo pripadnicu naše stranke, gospođu Ursulu Van der Leyen.”

Izjave francuskog predsjednika Macrona da neće biti daljnjeg proširenja dok se ne dogodi reforma EU ocijenila je kao stav za francuske glasače uoči lokalnih izbora:

“Od samog govora gospodina Macrona u Europskom parlamentu ja sam osobno izrazila rezerve u pogledu njegovog stava da ne treba biti daljeg proširenja. To je jedan siguran stav koji dolazi za francusku internu upotrebu. U Francuskoj se očekuju i lokalni izbori, gdje Macron koji je izgubio na popularnosti, na temama poput sigurnosti ide na sigurno, on ne govori o proširenju jer proširenja zahtijevaju jednu veliku hrabrost i viziju.”

Kada je u pitanju Kosovo, točnije pregovori Prištine i Beograda koje treba voditi Josep Borel, a čija zemlja je stala na stranu Srbije, Zovko je rekla da pozicija visokog predstavnika mora Španjolca odvojiti od njegove nacionalne politike.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori