PLENKOVIĆ: Timmermans nema potporu EPP-a

0
Navodni dogovor, koji je jučercirkulirao u medijima, prema kojem bi Nizozemac Frans Timmermans postao predsjednik Europske komisije, nema potporu Europske pučke stranke, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Prijedlog koji je jutros cirkulirao u medijima nema potporu na razini šefova država ili vlada i cijeloga Predsjedništva Europske pučke stranke. Tu je konsenzus vrlo jasan i čvrst tako da očekujem danas duge, tvrde i komplicirane pregovore”, rekao je Plenković jučer nakon završetka sastanka čelnika Europske pučke stranke, a prije početka izvanrednog summita EU-a na kojem su se okupili svi čelnici zemalja članica EU-a kako bi izabrali novo vodstvo europskih institucija.

To onda znači da je otpao navodni dogovor iz Osake, ako ga je uopće bilo, prema kojem bi Timmermans dobio mjesto predsjednika Komisije, liberalna skupina mjesto predsjednika Europskog vijeća, a pučani poziciju predsjednika Europskog parlamenta i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku. Bez čelnika koji dolaze iz EPP-a ne može se postići potrebna kvalificirana većina u Europskom vijeću.

Summit EU-a počeo je sa zakašnjenjem, dok je sastanak EPP-a trajao dulje od predviđenog. Njemačka kancelarka prva je izišla sa sastanka EPP-a.

U Osaki su krajem ovoga tjedna na summitu G20 osim predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i Komisije Jean-Claudea Junckera sudjelovali i njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron te španjolski i talijanski premijeri Pedro Sanchez i Giuseppe Conte.

Ako je postojao takav dogovor, to bi značilo da Merkel nije dobila potporu u EPP-u.

 

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara