MOSTAR-BIH-EUROPA; Vukoja: HNK Mostar je europsko kazalište

Vrijeme:1 min, 16 sec

U okviru 38. Kazališnih igara BiH u nedjelju je u sklopu pratećeg programa nazvanog ‘Portreti’ predstavljen Ivan Vukoja, ravnatelj HNK Mostar.

O tome kako se on kao netko tko nije iz kazališnog svijeta  našao na mjestu ravantelja jedne kazališne kuće, s Vukojom je  razgovarao dramarturg Dragan Komadina.

Vukoja je ovom prilikom rekao kako su ga oduvijek zanimale filozofija i književnost, ali da je mislio da ne treba studirati to što voli, pa je upisao sociologiju.

Iz bogate biografije Vukoja je izdvojio da je bio  dobitnik Goranove nagrade za mlade pjesnike 90′-tih godina prošloga vijeka, da je objavio dvije knjige poezije, da je također bio i  urednik časopisa za političku kulturu  i društvena pitanja STATUS-Mostar. A nakon svega se, kako kaže,  na nagovor prijatelja, odlučio upustiti i u upravjanje HNK-om Mostar.

Vukoja je podsjetio kako je te 2013., kada je počeo svoj mandat, Hrvatsko narodno kazalište Mostar  bilo u teškoj situaciji. Danas je opet stalo na ‘svoje noge’,  iako istina ima malo  glumaca. Aii pored malog ansambla od samo sedam glumaca ovo kazalište ima 14 živućih predstava na svom repertoaru.

Također istaknuo je ova kuća surađuje uspješno i sa Narodnim pozorištem Mostar.

Govoreći o Mostaru kao mogućoj prijestolnici kulture  te ulozi pozorišta, Vukoja je rekao da je oduvijek smatrao da Mostar zaslužuje to zvanje.

– HNK Mostar je u Mostaru. Mostar je u Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina je u Europi, a samim tim i kazalište je europsko – rekao je Vukoja.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori