SVETAC DANA “Sveti prvomučenici Rimske crkve”

Vrijeme:1 min, 0 sec

 

30.lipnja

Crkva danas slavi brojne kršćane koji su mučeni i ubijeni za vrijeme cara Nerona. Izdržali su najteže muke i najveće kušnje kao savršeni uzori vjere i vjernosti. 

Crkva se danas spominje svetih prvomučenika Rimske crkve, mučenih i ubijenih u vrijeme Neronove vladavine. Car Neron bio je oličenje umišljene veličine te neodgovorne i samovoljne vladavine.  Zbog požara kojega je dao podmetnuti 64. godine u Rimu da mu to bude inspiracija za stvaranje poezije, nastalo je veliko nezadovoljstvo i povika na cara, a on je u strahu za svoju kožu, kao palikuće i uzrokovatelje požara prokazao kršćane. Time je gnjev Rimljana svalio na kršćane, te ih je davao vješati, raspinjati na križeve, mučiti u arenama i ubijati na različite načine. Štovanje se rimskih prvomučenika razvilo zajedno sa štovanjem apostolskih prvaka Petra i Pavla, koji su također bili žrtve istoga progonstva. To je štovanje i danas živo jer su rimski prvomučenici izdržali najteže muke i najveće kušnje kao savršeni uzori vjere i vjernosti.

Danas je i sv. Oton, bamberški biskup koji je živio od 1063. do 1139. godine. Osobito je značajna njegova karitativna djelatnost o kojoj svjedoče dvije bolnice, njegovom zaslugom izgrađene u Bambergu.

 

hkm.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)