Komšić na skupštini novoosnovane stranke: ´Ovo je treća povijesna prilika, dvije smo propustili

Vrijeme:1 min, 25 sec

Drugi bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, koji je danas ušao u rukovodstvo novoosnovanog Pokreta socijalne pravde i demokracije (SPD), poručio je tijekom svog govora kako ovu organizaciju smatra kao trećom povijesnom prilikom za ljevičarske snage.

Prva je, kaže, bila 2006., kad se propustilo usvojiti Travanjski paket. Druga je 2010. i pobjeda SDP-a.

“To su bile dvije propuštene povijesne prilike. Sad se borimo da dobijemo treću priliku. Jer nakon obje propuštene prilike etničke snage su ojačale. Hoćemo li uspjeti, ovisi od toga koliko smo čestiti i pošteni u međusobnim odnosima, hoće li narod prepoznati čestitu i poštenu namjeru i koliko uspijemo uvjeriti ljude u BiH da je ovo prava stvar i da se treba oduprijeti i SDA-u, i HDZ-u, i SNSD-u na razini koncepta i graditi drugačiju zemlju”, rekao je Komšić u svom govoru.

Kazao je da mu je žao što SDP-a danas nema u ovoj priči, iako bi mogao svašta zamjeriti i ljudima u toj stranci i rukovodstvu.

“Ne želim da u BiH na političkoj sceni budu samo etničke politike i da nema alternative tim politikama, ne samo u političkom smislu, nego i u smislu sustava vrijednosti. Strah me da multietnička ideja, lijeva ideja, ne nestane s ovih prostora i da našu realnost, naš život, našu političku scenu, suštinu i sustav vrijednosti potpuno zauzme etnička politika kao sustav vrijednosti. Nažalost, u BiH danas postoji ta opasnost”, upozorio je Komšić.

Kaže da je potrebno uvjeriti ljude u BiH da je ideja SPD-a realna i poštena, da u njoj nema ništa podlo i da nije uperena protiv bilo koga, te da joj nije cilj bilo koga oslabiti.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)