MEDIJI I UDRUGE SLOŽNI: Tko “prati” medije, radi na rušenju države BiH

Vrijeme:2 min, 59 sec
U državi apsurda kakva je Bosna i Hercegovina, predsjedatelj bh. Predsjedništva Milorad Dodik šokirao je javnost da sigurnosna služba ove zemlje prati i obrađuje novinare i deset medijskih kuća iz Hrvatske, BiH i Srbije, piše Večernji list BiH.

NSA i Washington Post

Dodik je naveo kako je OSA 10. travnja ove godine donijela odluku o “obradi” medija pod djelovodnim brojem protokola 05/1-4-1547/19. Objasnio je kako se još sluša i prati medije i izvore Dnevnog avaza koji je u vlasništvu političke bošnjačke konkurencije SBB-a medijskog magnata Fahrudina Radončića, zatim hrvatske i srpske medije Radioteleviziju Republike Srpske, Večernji list, Nacional, Dnevni list, Poskok.info, Dnevno.ba, Večernje novosti, Kurir i Informer. Iz OSA-e, u kojoj smo zatražili provjeru autentičnosti Dodikove izjave s navođenjem djelovodnog broja navodne operacije prisluškivanja medija, nije bilo nikakva odgovora, kao ni državnog Tužiteljstva BiH.

Umjesto njih, oglasile su se strukovne udruge i glavni urednici medija koji su se našli na udaru obavještajaca. Glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković traži da se do kraja istraži ova afera i utvrdi što je radila OSA. “Zamislite što bi se dogodilo da se otkrije kako su NSA ili CIA špijunirali NBC ili Washington Post. Naravno, ne možete ni zamisliti jer je takvo što u demokracijama nezamislivo. BiH je, očito, daleko od toga”, rekao je Pavković.

Novinarske udruge u BiH i Vijeće za tisak i online medije iznijeli su oštru osudu i zatražili istragu. Profesor sa Sveučilišta u Mostaru Dražen Barbarić ističe da, ako je točna informacija o praćenju i prisluškivanju medija, onda ova agencija doslovno podriva samu sigurnost zemlje i ljudi te temelje i vrijednosti sustava koji bi trebala čuvati.

“Ako je to istina, jako je opasno da politički centri kontroliraju, kao iz nekih ranijih vremena, i nastoje uspostaviti nadzor nad medijima. Kada se medijima ulije doza nesigurnosti da su pod nadzorom tajnih službi, postavlja se pitanje trebaju li nam takve službe uopće u demokratskom društvu”, kaže profesor Barbarić.

Topić, pak, situaciju u BiH uspoređuje s Orwellovom “Životinjskom farmom”. “Nije više UDBA, sada su neki novi. Razlika je samo što sada živimo u demokraciji. Ovo nema veze s bilo kakvim normama demokracije. U pravome smislu ovo je Orwellova ‘Životinjska farma’. Bilo bi veliko čudo da ovdje bilo što funkcionira po demokratskim uzusima. Ovdje tako postaje normalno da se ti trebaš osjećati krivim ako te netko prisluškuje”, kaže Topić.

Afere koje kreira OSA nisu posebna novost u BiH u kojoj sve institucije uglavnom funkcioniraju kao trofejni plijen nacionalnih vođa. Slučaj ubojstva i zataškavanja u slučaju Joze Leutara jedna je od najcrnjih mrlja AID-a. Tajnu službu SDA zlorabi kako bi pokušao uspostaviti balans jer je izgubio poluge moći u državnom Tužiteljstvu, jer odavno već nema većeg utjecaja na državnu policiju, SIPA-u, a u Sudu BiH njihova favoritkinja Meddžida Kreso otišla je u mirovinu.

Paraobavještajni spinovi

Najbolje to pokazuju dva slučaja u koja su, navodno, bili uključeni hrvatski obavještajci za vrbovanje selefija kako bi im podmetnuli naoružanje da bi diskreditirali Bošnjake te drugi, u kojemu se nastojalo smijeniti predsjednika Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Milana Tegeltije. Umjesto da najprije “dokaz” s videozapisom izjave selefije H. Č., u kojemu tvrdi da ga je SOA vrbovala, dostave Tužiteljstvu BiH, iz bošnjačke tajne službe video su objavili na njima bliskom portalu uoči dolaska premijera RH Andreja Plenkovića na skup u Neumu kako bi se diskreditirala hrvatska politika u BiH. Identično su napravili i sa snimkom u slučaju Tegeltije. OSA ga je, umjesto Tužiteljstvu, dostavila portalu koji, zanimljivo je, nije pod istragom agencije iako na njemu cure obavještajni uraci.

 

HMS/MED/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori