Je li se HDZ udaljio od desnog centra?

Vrijeme:2 min, 9 sec

HDZ: Udaljavanje od desnog centra?

Pred tjedan dana HDZ je proslavio 30. godina postojanja. Tim povodom za “Večernji list” prof. dr. Miroslav Tuđman i Milan Kovač komentirali su pitanje je li se HDZ udaljio od desnog centra.

Miroslav Tuđman naglašava kako je Franjo Tuđman uvijek isticao HDZ kao središnju stranku u odnosu na osamostaljenje i obranu države te brigu o nacionalnim interesima. Po mojem mišljenju, treba držati tu poziciju, na kojoj je HDZ bio formiran dijelom kao nacionalni pokret i kojuHDZ je zadržao i svih ovih godina, bez obzira na određene oscilacije – kaže Tuđman.

Uvjeren je kako se HDZ tih kategorija treba držati i danas, bez obzira na izmijenjene okolnosti, iako priznaje da je, za razliku od vremena borbe za osamostaljenje i međunarodnog priznanja Hrvatske, nacionalne interese danas teže prepoznati. Kad je riječ o tvrdnjama stranačkog vrha da je HDZ čvrsto na poziciji desnog centra, Tuđman kaže kako je to istina u okviru uvriježene terminologije kakva se danas koristi u Europi i svijetu, no uvjeren je da HDZ uz to mora zadržati širinu, budući da stranka “ima i desno i lijevo krilo”.

– Te silnice uvijek postoje i u HDZ-ovu biračkom tijelu. O toj širini ovisi i to koliko je biračko tijelo zadovoljno i tom je pitanju potrebno posvetiti veću pažnju – smatra Tuđman.

Milan Kovač, jedan od utemeljitelja HDZ-a, smatra, međutim, da je današnji, Plenkovićev HDZ, unatoč naporima da dokaže kako se radi o desnom centru, otklizao prema ljevici te da nije na tragu onoga što je zagovarao Franjo Tuđman.

– Potpuno mi je nezamislivo da bi Tuđman tako važno ministarstvo kao što je Ministarstvo obrazovanja dao u ruke lijevoliberalnoj stranci kakva je HNS. Radije bi joj dao tri druga ministarstva – uvjeren je Kovač. Taj HDZ-ov veteran kaže kako je obrazovanje jedan od najvažnijih resora u kojima se kroz obrazovni sustav odgaja 30 posto članova HDZ-a koji su rođeni poslije Tuđmana, što je šef Kluba utemeljitelja stranke Mario Kapulica u intervjuu za Jutarnji list naveo kao razlog zbog kojega HDZ “više ne može razmišljati u kategorijama Tuđmana i Šuška”. – Tuđmanov program počivao je na državotvornosti Ante Starčevića, mirotvorstvu i republikanizmu Stjepana Radića i domoljubnoj ljevici koju je predstavljao Andrija Hebrang. Danas se čini da su prve dvije sastavnice ostale u zapećku, u odnosu na ovu treću i zato nam je rezultat na euroizborima slabiji nego što se očekivalo – tumači Kovač. Dodaje, međutim, kako se sve to da ispraviti u idućem razdoblju te da stranka, bude li mudrosti, još uvijek ima vremena popraviti ono što je dovelo do njezina slabljenja.

 

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvtsko nebo

Odgovori