Iz HDZ-a dolaze poruke koje Škoru pokušavaju vezati uz Bujanca i Radeljića, SDP-ovci ga pokušavaju izjednačiti sa Karađorđevićem

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

Predsjednička kandidatura Miroslava Škore i jasno naznačeni populizam, odnosno pozivanje na narod, u prvom se redu neće svidjeti čelništvima dviju najačih stranaka. Svoje stavove o populizmu Andrej Plenković je izrekao još u kampanji uoči nedavno održanih Europskih izbora. Sada su se oglasili i iz SDP-a.

Istaknuti SDP-ovac i bivši prokurist klana Jakupi, Peđa Grbin, otišao je toliko daleko da je Miroslava Škoru usporedio s kraljem Aleksandrom Karađorđevićem i njegovim proglasom od 6. siječnja 1929.godine.

‘Nastupio je čas, kad između Naroda i Kralja ne može i ne sme više biti posrednika. … Moju je dušu razdirao vapaj naših narodnih masa radnih i rodoljubivih, ali i namučenih, koje su rukovođene svojim prirodnim i zdravim rasuđivanjem, već odavno nazirale da se više ne može ići putem kojim se dosad išlo.’, riječi su Aleksandra Karađorđevića koje je Peđa Grbin objavio na svome Facebooku.

“Vjerujem da nisam jedini koji se sa satova povijesti sjeća ovog proglasa” – piše Grbin na Facebooku citirajući govor Aleksandra Karađorđevića.

“Jednog od mnogih sličnih kojima diktator narodu poručuje da je došlo vrijeme da stvar preuzme u svoje ruke. Različitog samo po tome što je taj diktator vladao i nad našom zemljom. Vremena su možda drukčija, osobe su različite, ali tendencije iste. Miroslav Škoro je danas objavio svoju kandidaturu u kojoj je poručio da, ako on postane Predsjednik Republike, između njega i naroda neće biti posrednika. Pametnom dosta”, piše SDP-ov Peđa Grbin na Facebooku.

Iz nastupnog govora Zorana Milanovića dalo se vrlo jednostavno razabrati kako je SDP-ov predsjednički kandidat sklon daljem umanjivanju ustavnih ovlasti Predsjednika Republike, odnosno izboru predsjednika Republike u Saboru.

Takav razvoj događaja priželjkuju u vrhu HDZ-a i SDP-a, znajući jako dobro da bi čelnici ove dvije stranke, umjesto naroda, u budućnosti igrali ključnu riječ kod izbora šefa države, dok bi jedan od njih bio premijer s kancelarskim ovlastima. Naravno, tu se i želje o velikoj koaliciji SDP-a i HDZ-a, potencirane iz Bruxellesa i Berlina, te potpunom satiranju i onako slabe i razjedinjene oporbe.

– U svome obraćanju narodu Škoro je filigranski precizno demontirao želje aktualnih političkih elita u vrhu HDZ-a i SDP-a te jasno odredio spektar političkih protumjera za čiju će se primjenu zalagati. Iz vrha HDZ-a su već ranije Škoru pokušali kompromitirati vezujući ga uz Bujanca i Radeljića. Iz SDP-a sada to isto čine pokušavajući ga izjednačiti sa Aleksandrom Karađorđevićem”, ističe Josip Zdunić s kojim smo razgovarali vezano za Grbinov istup.

 

R.Horvat/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)