“LIPANJSKE ZORE”/ HERCEG: HVO, HZ-HB i HR-HB značile su opstanak i ostanak hrvatskog naroda u BiH

Vrijeme:1 min, 58 sec

U Mostaru je svečano obilježena 27. obljetnica akcije oslobađanja grada Mostara i doline Neretve “Lipanjske zore 2019”, javlja Hrvatski Medijski Servis.

U mostarskoj katedrali održana je misa za sve poginule i umrle branitelje HVO-a, nakon čega je uslijedio mimohod s ratnim zastava, od katedrale do Trga Hrvatskih velikana gdje su brojna izaslanstva polaganjem vijenca i paljenjem svijeće, odali počast preminulim braniteljima.

Među brojnim izaslanstvima, ovoj obljetnici nazočili su dužnosnici HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, a nazočnima se obratio predsjednik Vlade Hercegovačko neretvanske županije Nevenko Herceg.

„Ovogodišnje lipanjske svečanosti, kao i svaki lipanj, vraćaju naše misli na lipanj 1992., ispunjavajući nas s jedne strane ponosom i divljenjem zbog sloge, ustrajnosti i zajedništva hrvatskog naroda i Hrvatskog vijeća obrane, a s druge strane tugom za našim poginulim braniteljima – hrvatskim vitezovima koji su svoje živote ugradili u obranu svojih obitelji, svoga doma, naroda i domovine“, kazao je Herceg.

-Upravo sloga, ustrajnost i zajedništvo hrvatskog naroda u vrijeme Domovinskog rata bile su jamac našeg opstanka čak i onda kada smo se suočili s agresijom, naglasio je.

Predsjednik Vlade Hercegovačko neretvanske županije dr. Herceg je naglasio je  kako je „Hrvatski narod opstao samo na onim prostorima BiH gdje je bilo ustrojeno Hrvatsko vijeće obrane, i to ne samo kao oružana snaga, nego i kao najviše izvršno i upravno tijelo hrvatskog naroda u to vrijeme!“

-Onomu tko je sudionik tih vremena i onomu tko iole razumije našu nedavnu prošlost nije teško odgovoriti na pitanje što su za hrvatsko narod i BiH značili HVO, HZ-HB i HR-HB? Značile su opstanak i ostanak hrvatskog naroda u BiH. To nitko nikakvim političkim spinovima ne može izbrisati”, istaknuo je Herceg.

Na kraju, Herceg je posebno naglasio kako je HVO održao ključnu ulogu u opstanku i opstojnosti cjelovite BiH iako, kako je kazao ”neki to žele zanijekati i izbrisati”.

„Našim zajedništvom, ali i u suradnji s drugima, možemo ostvariti bolju budućnost našeg naroda, ali i ove zemlje. Ova zemlja ima budućnost samo ako bude uređena i po mjeri hrvatskog naroda. Neki to još uvijek ne razumiju ili pak ne žele razumjeti, ali vremenom hoće – ne zbog nas nego zbog njih samih.Ostvariti ravnopravnost hrvatskog naroda u bih naša je sveta obveza i dužnost kako bi generacijama koje dolaze ostavili opipljiv trag o borbi i žrtvi njihovih očeva i djedova“, rekao je Herceg.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori