KARAMATIĆ ZA HMS: Očekivati je novi, još veći, val iseljavanja Bošnjaka, i dalje ćemo ih tretirati kao konstitutivni narod

Vrijeme:2 min, 19 sec

-U izjavi gospodina Izetbegovića ima dosta nelogičnosti. Što su on i gospodin Čović razgovarali ne znam, ali znam da dijelovi Izetbegovićeve izjave jednostavno ne drže vodu. Primjerice, teza kako Hrvati zbog smanjenja broja imaju ambicije da naprave, kako ih on naziva “kapsule” unutar institucija kojima bi bez obzira koliko nas bude držali “neke paritete”, rekao je predsjednik HSS-a i član predsjedništva HNS-a Mario Karamatić.

Karamatić je za Hrvatski Medijski Servis komentirao izjavu predsjednika SDA i predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH Bakra Izetbegovića  koji je kazao kako je treći entitet “babaroga” kojom su Bošnjaci prepadani te da je pogrešno Dragana Čovića uspoređivati s Miloradom Dodikom.

Iz Krajine bježi tko god može

Podsjećamo, Izetbegović je jučer u Travniku ustvrdio da broj Hrvata u BiH opada, a samim time i ambicije političkih predstavnika Hrvata.  “S obzirom na opadanje broja Hrvata u BiH, njihove ambicije su da se naprave kapsule unutar institucija, koje će bez obzira koliko ih bude bilo držati neke paritete”, naveo je Izetbegović.

Karamatić zamjećuje da Izetbegović svjesno zanemaruje masovni odlazak Bošnjaka iz Unsko-sanske županije dok svjesno naglašava i predimenzionira odlazak Hrvata iz BiH.

“Izetbegović očito odavno nije posjetio Krajinu u kojoj dominantno žive Bošnjaci iz koje bježi tko god može. Podatak da se od iduće školske godine gasi 39 škola i kako 229 učitelja i nastavnika ostaje bez posla dovoljno govori sam za sebe”, rekao je predsjednik HSS-a.

U posljednjih 10 godina BiH izgubila 11% stanovništva

Član Predsjedništva HNS BiH smatra da predsjednik SDA  ne radi ono što bi kao predsjedatelj Doma naroda PS BiH trebao već su mu “puna usta” EU i NATO puta.

“Također je vidljivo kako bez obzira na to što su mu usta puna NATO i EU puta ne čita ni ono što bi morao po prirodi posla koji obnaša kao član Kolegija Doma naroda PS BiH. Naime, Odjel za ekonomska i socijalna pitanja UN-a prije par dana je objavio svoje godišnje izvješće World Population Prospects 2019 u kojemu između ostaloga stoji kako je BiH u posljednjih 10 godina izgubila čak 11 %  svoga stanovništva s tendencijom daljnjeg pogoršanja”, rekao je Karamatić.

Slijedi val iseljavanja Bošnjaka

Predsjednik HSS BiH u izjavi za HMS kazao je da očekuje masovan odlazak Bošnjaka iz BiH nakon što Njemačka liberalizira tržište rada za državljane BiH (za one koji posjeduju jedino bh. putovnicu).

“Očekivati je novi, još veći val iseljavanja Bošnjaka nakon što Njemačka od početka iduće godine liberalizira tržište rada i za građane koji imaju samo BiH putovnicu. Nakon toga, poručujem to ovim putem gospodinu Izetbegoviću, kao politički odgovoran narod nećemo razmišljati ni o kakvim “kapsulama” unutar institucija za Bošnjake, nego ćemo ih i dalje tretirati kao konstitutivan narod s kojim zajedno trebamo dogovarati i kreirati budućnost BiH”, istaknuo je Karamatić.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)