VIDEO: Objavljena snimka rušenja američkog drona, Trump: Iran je napravio veliku grešku

Vrijeme:1 min, 43 sec
Iranski projektil srušio je američku vojnu bespilotnu letjelicu kod Hormuškog tjesnaca. Vijest su potvrdili i Teheran i Washington. Međutim, dok Iranci tvrde da je letjela kroz iranski zračni prostor, Amerikanci navode da je bila u međunarodnom prostoru. Stanje u Hormuškom tjesnacu sve je napetije.

Američko ministarstvo obrane objavilo je snimku rušenja svojeg drona.

Popodne je američki predsjednik Donald Trump objavio na Twitteru kako je Iran napravio veliku grešku.

Ryan Browne

@rabrowne75

Pentagon releases video purporting to show the smoke trail left after a U.S. RQ-4 unmanned aerial vehicle was shot down by Iran over the Gulf of Oman

Broj osoba koje o tome govore: 211

Nakon toga Trump je pozvao je pozvao čelne ljude Kongresa u situacijsku sobu (eng. “Situation room”) kako bi ih informirao o Iranu. Rezultate tog sastanka još se iščekuju.

Iranskim projektilom srušen je američki vojni dron MQ-4C Triton u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog tjesnaca, rekao je američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Drugi detalji nisu poznati, kao ni vrijeme kada se to dogodilo.

Ali Vaez

@AliVaez

Iran releases video of downing RQ-4A

Ugrađeni videozapis

Broj osoba koje o tome govore: 355

Prije toga kapetan mornarice i glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američke vojske Bill Urban rekao je da američka vojska nije letjela iznad iranskog zračnog prostora. Iran tvrdi da je dron povrijedio iranski zračni prostor.

– Rušenje američkog drona jasna je poruka SAD-u. Naše granice su crvena linija za Iran i snažno ćemo reagirati protiv bilo kakve agresije. Iran ne traži rat ni s jednom zemljom, ali spremni smo braniti se, rekao je vrhovni zapovjednik Iranske elitne nacionalne garde Hossein Salami.

Napetost između Irana i Sjedinjenih Država zaoštrila se od prošle godine nakon što se predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila iz 2015. Obnovio je sankcije toj zemlji i iranski izvoz nafte nastoji svesti na nulu.

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori