Predsjednica poručila – ništa od objave kandidature do 5. kolovoza

Vrijeme:1 min, 45 sec
Aktualna predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odluku o kandidaturi neće objaviti barem do Dana domovinske zahvalnosti 5. kolovoza, objavila je u četvrtak poslijepodne na svojem Facebook profilu.

-Ovim putem zahvaljujem svima koji mi pružaju podršku za drugi mandat predsjednice Republike Hrvatske, posebno stranci čiji sam kandidat bila i prije pet godina. Svaka podrška mi puno znači. Kad je u pitanju odluka o kandidaturi za drugi mandat, moja je velika želja da na obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti u Knin idem kao predsjednica, a ne kao kandidatkinja na izborima, kako bi taj poseban dan za Hrvatsku ostavili izvan konteksta političke kampanje, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović koja će očito s objavom kandidature čekati dok se ne dogodi rasplet oko izbora novog predsjednika Europske komisije.

Prije nekoliko dana iz Rijeke je poručila kako nema razloga za žurbu.

-Sve u svoje vrijeme, molim vas, dopustite mi da obnašam svoju dužnost. Pa nećemo valjda šest mjeseci razgovarati o izborima, izjavila je prije nekoliko dana u Rijeci.

Međutim, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na Svečanoj akademiji u povodu  30. obljetnice osnutka stranke, zatražio je od Predsjednice da objavi kandidaturu.

– Pred nama su predsjednički izbori. Očekujem ponovnu kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović. Siguran sam da ćemo je svi zajedno podržati. Na njoj je da pronađe pravi trenutak da objavi kandidaturu, a ja vidim da je HDZ-ovci čekaju široko otvorenih ruku, poručio je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obraćajući se okupljenima na svečanoj akademiji povodom 30. obljetnice utemeljenja HDZ-a.

Nakon svečane akademije predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić izjavio je da će predsjednica vrlo brzo objaviti svoju kandidaturu, no ona ih je najnovijom objavom na Facebooku u potpunosti demantirala.

Prije toga, Plenkovićev savjetnik Vladimir Šeks je gostujući u programu Nove TV neizravno pokušao kompromitirati Predsjednicu, kazavši kako se “motaju neke priče da bi joj se moglo prišiti nešto što bi ju moglo kompromitirati”.

U međuvremenu je kandidaturu istaknuo bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović, a od sljed

U međuvremenu, belgijski su mediji objavili kako je Kolinda Grabar Kitarović jedan od najozbiljnijih kandidata za mjesto predsjednika Europske komisije.

 

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori