Belgijski Le Soir: Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković među kandidatima za predsjednika Europske komisije

Vrijeme:1 min, 36 sec
Europski socijalisti i liberali snažno se protive kandidaturi njemačkog demokršćanina Manfreda Webera za predsjednika Europske komisije, ali pristaju da to mjesto pripadne Europskoj pučkoj stranci, koja sada traži nove kandidate, a među tim nedeklariranim kandidatima spominje se dvoje najviših hrvatskih dužnosnika Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković, piše u četvrtak belgijski dnevni list Le Soir.

-Ime hrvatske predsjednice pojavilo se u posljednja 24 sata, kada je EPP pritisnut potrebom da napusti kandidaturu čelnika stranke Manfreda Webera, pojačao potragu u svojim redovima. Oko nje je veći konsenzus nego oko premijera Plenkovića, koji se također spominje, ali ona ima malo izraženiji nacionalistički profil, navodi spomenuti belgijski list.

Za Andreja Plenkovića spomenuti izvor   navodi da je “cijenjen među svojim kolegama”, da su ga “šefovi država ili vlada iz EPP-a izabrali da ih predstavlja u tripartitnim pregovorima” te da bi “mogao bi biti korisno i konsenzualno rješenje”.

Le Soir, koji važi za ugledan i ozbiljan list, piše pozivajući se na neimenovane izvore da EPP traži novog kandidata koji bi mogao dobiti širu podršku. Tekst potpisuje novinar Jurek Kuczkiewicz, inače vrlo dobar poznavatelj politike u europskim institucijama, što daje dodatnu težinu ovoj vijesti.

List dodaje da bi Michel Barnier bio kandidat koji bi mogao dobiti podršku za predsjednika Europske komisije, “ali da nijedan izvor nije spomenuo njegovo ime”.

Kandidat europskih pučana za predsjednika Komisije je njemači demokršćanin Manfred Weber, vodeći kandidat socijalista je Nizozemac Frans Timmermans, a liberalna skupina, koja je prije nekoliko dana promijenila ime u Obnovimo Europu najčešće ističe Dankinju Margrethe Vestage rkao svoju kandidatkinju. Uspije li se Europsko vijeće na ovom summitu dogovoriti, o novom predsjedniku Komisije EP bi glasovao na plenarnoj sjednici sredinom srpnja. Ukoliko ne dođe do dogovora slijede razgovori o kompromisnim rješenjima.

Podsjetimo, već dosta dugo europski mediji spekuliraju s imenom Andreja Plenkovića kao kandidata za mjesto predsjednika Europske komisije koje bi kompromisno podržali pučani, socijalisti i liberali.

 

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori