AVIONI VEĆ BILI U ZRAKU: Trump odobrio napad na Iran, otkazao ga u zadnji čas

Vrijeme:2 min, 28 sec
Američki  predsjednik Donald Trump odobrio je u petak vojne napade protiv Irana u znak odmazde za rušenje bespilotne letjelice vrijedne 130 milijuna dolara, ali ih je otkazao kad su zrakoplovi već bili u zraku, objavio je New York Times.

Trump je prvotno odobrio udare na mali broj odabranih ciljeva, kao što su radarski i raketni sustavi, navodi se u izvješću visokih dužnosnika administracije koji su uključeni ili su informirani o raspravama.

Udari su zakazani za petak prije zore kako bi se smanjio rizik za iransku vojsku ili civile, dodaje se.

Zrakoplovi su bili u zraku

Zrakoplovi su bili u zraku, a brodovi su bili u poziciji, ali nijedna raketa nije ispaljena jer je došla zapovijed za odstupanje, rekao je jedan visoki dužnosnik uprave.

Nije jasno hoće li se napadi na Iran ipak dogoditi, kao što nije poznat ni razlog otkazivanja udara, ističe se.

Podsjetimo, američka vojska kazala je jučer da je Iran oborio američki dron dok je letio u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog tjesnaca, otprilike 34 kilometra od najbliže lokacije na iranskoj obali, no iranski šef diplomacije optužuje Washington za laž i najavljuje tužbu pri Ujedinjenim narodima.

Trump je u objavi na Twitteru osudio iranski potez, rekavši da je ta zemlja “napravila vrlo veliku pogrešku”.

Američko Ministarstvo obrane objavilo je pak snimku na kojoj se vidi dim nakon što su Iranci srušili njihov dron.

Iranski mediji u međuvremenu su objavili snimku rušenja američkog drona.

Iran tvrdi da ima dokaze da je dron bio na njegovom teritoriju

Iran je od Ujedinjenih naroda zatražio da spriječe “nezakonite i destabilizirajuće mjere” Sjedinjenih Država u Zaljevu koje je optužio za kršenje iranskog zračnog prostora i to potkrijepio koordinatama.

Veleposlanik Madžid Takht Ravanči obratio se pismom glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu u kojem je izvijestio da su iranske snage ciljale američku bespilotnu letjelicu koja je, “unatoč opetovanim radijskim upozorenjima, ušla u iranski zračni prostor”.

Iran je rekao da ima “neoborive dokaze” da je američka letjelica u trenutku kada je srušena bila u iranskom zračnom prostoru.

Iranski šef diplomacije Mohamad Džavad Zarif napisao je na Twitteru da je letjelica poletjela ispod radara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi Reuters.

“U 00:03 američki dron poletio je iz UAE-a ispod radara i prekršio iranski zračni prostor. Pogođen je u 04:05 na koordinatama (25°59’43″N 57°02’25″E) blizu Kouh-e Mobaraka. Našli smo dijelove američke vojne letjelice u svojim teritorijalnim vodama”, napisao je Zarif.

“Dokaz je jasan i neoboriv, napose jer su neki ostaci letjelice pronađeni u iranskim vodama”, rekao je i zamjenik šefa iranske diplomacije Abas Arakči.

On se sastao sa švicarskim veleposlanikom u Teheranu koji zastupa diplomatske interese Sjedinjenih Država u Iranu.

Arakči je izgred opisao kao jasno kršenje međunarodnog prava i u objavi na Instagramu dodao da Iran ne želi vojni sukob u Zaljevu, no da “neće oklijevati ni sekunde da bi obranio svoje granice od iracionalnih Amerikanaca”, prenosi agencija dpa.

 

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)