ZLOČINCIMA SMANJENE KAZNE Srbi u Beogradu osuđeni za pokolj Hrvata u Lovasu 1991.

Vrijeme:1 min, 12 sec

Na sudu u Beogradu izrečene su presude za ratne zločine u Lovasu 1991. godine i ubojstvo 22 hrvatska civila. Svi optuženi proglašeni su krivima, njih osmorica, na ukupno 47 godina.

Sudsko vijeće tročlanog suda Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu jednoglasno je osudilo osmoricu optuženih. Milan Devčić dobio je 8 godina zatvora, Saša Stojanović 7 godina, Željko Krnjajić, Jovan Dimitrijević i Zoran Kosijer osuđeni su na po 6 godina zatvora, Darko Perić i Radovan Vlajković po pet godina te Radislav Josipović četiri godine, piše HRT.

Suđenje koje je započelo prije 11 godina time je okončano ali presude još nisu pravomoćne jer je na njih moguće uložiti žalbu u roku od 30 dana.

U prvim komentarima promatrača na presudu iz beogradskog Fonda za humanitarno pravo i hrvatske Dokumente ocijenjeno je da ovom presudom nije dosegnuta pravda te da je protokom vremena i činjenicom da je nekoliko optuženih u međuvremenu umrlo paradoksalno umanjen i ukupan broj žrtava za koje su okrivljeni odgovarali pred sudom.

Inače, suđenje je počelo 2008., a završilo je 4. lipnja ove godine mjeseca završnim riječima optuženih koji su opovrgnuli krivnju i zatražili oslobađajuće presude.

Presudom iz 2012. svi su optuženici proglašeni krivima i osuđeni na kazne zatvora od četiri do 20 godina. No tu je presudu, dvije godine poslije, ukinuo prizivni sud uz obrazloženje da je “nerazumljiva i proturječna” te da je donesena “uz bitne povrede članaka kaznenog postupka”.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)