Na današnji dan prije 47 godina Bugojanska skupina upala u Jugoslaviju

Vrijeme:1 min, 36 sec

Jugoslavenske snage činilo je oko 30.000 pripadnika SUP-a (milicije), JNA i TO koje su pokušale uništiti Bugojansku skupinu.

Danas se navršava  47 godina od upada 19 pripadnika Bugojanske skupine, u akciji „Fenix 72“ u tadašnju Jugoslaviju, koju su činili domoljubi organizirani u Hrvatskom revolucionarnom bratstvu, a čiji je cilj bio oslobođenje Hrvatske od Jugoslavije.

Skupina se ubacila preko Dravograda (Slovenija) u Jugoslaviju, 20.lipnja 1972., s ciljem da stigne na Tromeđu tj. na planinu Radušu, na području općine današnjeg Uskoplja. Već 25. lipnja 1972. dolazi do prvog sukoba Bugojanske skupine s milicijom, a potom s JNA i Teritorijalnom obranom. brotnjo.info

Jugoslavenske snage činilo je oko 30.000 pripadnika SUP-a (milicije), JNA i TO koje su pokušale uništiti Bugojansku skupinu. To im je naposljetku i uspjelo, uz pomoć doušnika i UDBE tek 24. srpnja. Tadašnja milicija te JNA i Teritorijalna obrana su ubile ili streljale njih 18, dok je jedino najmlađi od njih Ludvig Pavlović osuđen na 20 godina zatvora, ali on je poginuo kao hrvatski branitelj u Domovinskom ratu. Upad Bugojanske skupine uzdrmao je stranačke (“partijske”), vojne i policijske (“milicijske”) krugove, što je priznao i sam Tito rekavši: “…dobro smo dobili po glavi…”.

O ovoj akciji snimljen je i dokumentarni film „Akcija Fenix 72“ u trajanju od 84 minute, a on je rezultat dugogodišnjeg, upornog i profesionalnog istraživanja povijesti hrvatskog političkog iseljeništva, posebice tajne osloboditeljske organizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB), čiji je najpoznatiji pothvat bio akcija Fenix 72 (ili „Bugojanska akcija“) iz lipnja i srpnja 1972. piše brotnjo.info

Na temelju dokumenata iz raznih policijskih, vojnih i obavještajnih izvora te sudskih arhiva, kao i dokumentarnih audio i videosnimaka i autentičnih svjedočenja, koja se u najvećoj mjeri u ovom filmu po prvi put prezentiraju javnosti, na objektivan i stručan način rekonstruirana je akcija Fenix 72 od njene zamisli u Australiji, preko priprema u zapadnoeuropskim državama i same izvedbe u bivšoj Jugoslaviji.

Vrisak.info/ http://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori