«Hrvatske sportske legende» oduševile publiku u Zagrebu i Osijeku

Vrijeme:2 min, 46 sec

Jakov Sedlar, “Hrvatske sportske legende” (120 godina hrvatskoga sporta)

U Zagrebu i Osijeku prošloga su tjedna, u dvoranama ispunjenima do posljednjega mjesta, održane premijerne projekcije dugometražnoga dokumentarnog filma «Hrvatske sportske legende» (120 godina Sportske legendehrvatskoga sporta). Film je režirao Jakov Sedlar prema tekstu Nina Škrabe, koji je interpretirao legendarni komentator HTV-a Mićo Dušanović. Producent filma je Anton Kikaš, ugledni hrvatski domoljub i poslovni čovjek iz Toronta.

Hrvatske sportske legende prvi je film uopće koji na jednomu mjestu cjelovito iznosi i prikazuje najslavnije hrvatske sportaše u povijesti kao i hrvatske momčadi koje su diljem svijeta pronijeli slavu Lijepe Naše.

Postoji nekoliko filmova koji su se bavili pojedinačnim karijerama i sudbinama velikih hrvatskih sportaša (o Draženu Petroviću, Krešimiru Ćosiću, Bernardu Vukasu, Josipu Šimuniću…), ali se već dugo vremena osjećala potreba za jednim ovakvim filmom koji će hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti pokazati što je na sportskom planu napravio brojčano malen, ali talentom i srcem veliki hrvatski narod. Naime, naše sportske legende, a napose naši Vatreni najveći su promicatelji Hrvatske u svijetu.

Ovaj film prikazuje najveće hrvatske sportske legende: od Milana Neralića, prvoga Hrvata koji je osvojio medalju na Olimpijskim igrama, preko Bernarda Vukasa, Đurđice Bjedov, Mate Parlova, Dražena Petrovića, Gorana Ivaniševića, Davora Šukera, Janice Kostelić i Sandre Perković, do Marija Mandžukića, Ivana Rakitića i Luke Modrića. Sedlarhrvatskim sportskim legendama, hrvatski se narod sjajno pozicionirao između velikih sila koje su često gledale u leđa našim sportašima.

O tomu što im znači Hrvatska i kako su se osjećali na pobjedničkim postoljima kada je svirala „Lijepa naša” u filmu, među ostalima, govore Luka Modrić, Mario Mandžukić, Sandra Perković, Ivano Balić, Davor Šuker, Zlatko Dalić…
Mirko Barišić, predsjednik GNK Dinamo, govori o 70-im godinama u tomu klubu koji je oduvijek bio na meti onih koji nisu voljeli Hrvatsku.

Film donosi i niz nepoznatih ili malo poznatih detalja poput činjenice da su tri najveća američka trenera footballa – Hrvati: Bill Belichek, Pat Caroll i Nick Saban. Najveći bijeli centar u povijesti NBA lige je Geortge Mikan , a jedan od najpoznatijih igrača bejzbola u povijesti je Roger Maris. Obojica – Hrvati.

Publika je s velikim interesom pratila film, a na koncu ovacijama ispratila redatelja Jakova Sedlara i producenta Antona Kikaša koji su se obratili nazočnima u oba grada. Program je vodio slavni hrvatski olimpijac Dubravko Šimenc. U publici se našao veliki broj hrvatskih sportskih legendi koje se pojavljuju i u filmu (Zlatko Žagmeštar, Danira Nakić, Ozren Bonačić, Zlatko Šimenc, Mirko Novosel, Andro Knego, Velimir Zajec, Zlatko Dalić, Davor Šuker…). Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a, izjavio je kako je sjajno da se pojavio ovaj film koji na jednome mjestu donosi do sada neispričanu priču o najvećem hrvatskom ponosu – športu. Mirko Novosel izrazio je veliku zahvalnost autorima i producentu, kritizirajući nacionalnu televiziju i resorno Ministarstvo da ne producira slične filmove. Zlatko Žagmeštar sa suzama u očima dočekao je kraj filma rekavši: Nadam se da će nakon ovoga sjajnog Sedlarova filma niz filmova o sportu biti nastavljen. Imamo nevjerojatno bogatu sportsku povijest koja je potpuno neiskorištena. Legendarni vaterpolist Ozren Bonačić naglasio je kako država mora izdvajati mnogo više za vlastiti PR preko sporta, jer to je brend po kojemu je Hrvatska najprepoznatljivija u svijetu.

Nakon ovih prikazivanja u Hrvatskoj, organizirat će se i projekcije po svijetu: od Europe, Amerike i Kanade do Australije.

 

hkv/hr/hrvatski tjednik/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori